Kenneth Monkou (1964)

Kenneth Monkou

Kenneth Monkou (29 november 1964) was een atletische verdediger die zijn carrière bij Feyenoord begon, maar vooral in Engeland een grote meneer werd bij Chelsea en Southampton.

Monkou werd geboren in Suriname, maar groeide op in Nederland. Bij amateurvereniging VVP speelde hij zich in de kijker bij Feyenoord. Daar maakte hij onder wijlen trainer Ab Fafié zijn debuut op 9 november 1985 in de uitwedstrijd tegen MVV (1-1). In Rotterdam kwam hij nooit tot volle wasdom.

Hij kreeg niet altijd het volledige vertrouwen en dat maakte de jongeling soms onzeker in deze toch al onrustige periode van de stadionclub. Daarnaast kreeg Monkou te maken met een ernstige knieblessure. Niettemin speelde hij tot 1989 bij Feyenoord. Vaak als basisklant, soms op de bank.

Het is inmiddels maart 1989. Toen vertrok Kenneth Monkou voor een paar ton naar Chelsea, dat op dat moment in de Second Division speelde. In Londen leefde de snelle verdediger helemaal op. In zijn eerste seizoen werd hij direct ‘Player of the Year’ bij de club. De ploeg promoveerde dat jaar ook naar de First Division.

In 1992 vertrok Monkou naar Southampton, waar hij tot 1999 zou spelen. De ploeg eindigde steevast onderin de Premier League, maar wist zich altijd te handhaven. In 1994 was het Monkou zelf die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat de ploeg niet degradeerde. In de wedstrijd tegen Norwich City scoorde hij in de allerlaatste minuut op aangeven van Matt le Tissier voor de winnende 4-5. Zodat de Saints ook het seizoen erop weer konden spelen op het allerhoogste niveau in Engeland. Zijn goal is in onderstaand filmpje te zien op 14.45.

‘Ken’ Monkou, zoals hij in Engeland wordt genoemd, vormde zich in Engeland tot een kopsterke, snelle en atletische verdediger die het topspitsen als Ian Rush, Dennis Bergkamp, Gianluca Vialli en Faustino Asprilla behoorlijk moeilijk wist te maken. Verrassend genoeg kreeg hij nooit een uitnodiging voor Oranje. Terry Venables, in die tijd bondscoach van Engeland, verzuchtte weleens dat hij het jammer vond dat Monkou Nederlander was, anders had hij hem vast en zeker geselecteerd.

Na zijn professionele carrière, die Kenneth Monkou beëindigde bij Huddersfield Town, begon de verdediger onder meer een inmiddels failliet pannekoekenrestaurant in Delft. Ook ging hij werken voor Chelsea TV. In 2012 begon hij het glossy voetbalmagazine ‘Football Life’. Daarna zagen we hem onder meer als reporter bij Ziggo Sport.

2 reacties

 1. Beste Kenneth,
  Wat is het alweer lang geleden dat ik jou naam tegen ben gekomen. Ik herinner mij nog de vele leuke ,momenten die wij samen hadden bij onze bezoeken aan Chelsea, vrienden en familie in Londen. Hoe is het met je? Ik woon sinds 2009 in Vlijmen (bij ‘s-Hertogenbosch) met mijn partner. Sinds 2003 ben ik gescheiden en mijn 2e partner overleed in 2008. Ben opa van 7 kleinkinderen en een happy man. Laat eens horen van je en misschien tot ziens. Overigens mijn mobiel is 06-41502909.

 2. hoi ken,

  ja ook maar weer eens proberen om je te bereiken.
  ik heb het geprobeerd toen ik 50 jaar werd en vorig jaar toen jij 50 jaar werd heb ik je ook nog een keer geprobeerd zelfs via je broer.
  Allemaal zonder succes.

  Maar ja is niet anders.
  Indien je toch dit bericht lees laat wat van je horen

  groeten,

  sjuul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *