Koos Waslander (1957)

Koos Waslander

Koos Waslander (3 februari 1957) speelde negen seizoenen in de Eredivisie. ‘Rooie Koos’ is trotse bezitter van een mooi record: het snelste doelpunt ooit in de Eredivisie.

‘Rooie Koos’ Waslander speelde als prof in Nederland voor Excelsior, PEC Zwolle, NAC Breda , DS’79 en voor het Amerikaanse Fort Lauderdale Strikers in the NASL in de Verenigde Staten. In totaal speelde Waslander 194 wedstrijden waarin hij 29 maal het netje wist te vinden.

Middenvelder Waslander bezit het record van het snelste doelpunt ooit gemaakt in de Eredivisie. Als speler van NAC Breda scoorde hij op 20 maart 1982 acht seconden na de aftrap van medespeler Ton Lokhoff in de wedstrijd tegen PEC Zwolle, en zette zo PEC laatste man Rinus Israël en keeper Piet Schrijvers te kijk.

Waslander begon zijn loopbaan bij Excelsior. Na 33 wedstrijden (12 goals). Toen besloot Waslander zijn heil te gaan beproeven in Amerika. Fort Lauderdale en club in de NASL lijfde de spits in. Uiteindelijk speelde hij er 14 wedstrijden (één goal).  Hierna werd hij opgepikt door NAC Breda. In Breda maakte Waslander 77 maal zijn opwachting om voor 12 goals te tekenen. Na drie seizoenen Breda keerde hij weer om naar Excelsior (16 wedstrijden, één doelpunt).

Na een seizoen PEC Zwolle (tweemaal scorend in 26 potjes) verkoos hij voor de derde maal een contract bij Excelsior. Dit was weer niet enorm succesvol want na twee seizoen, 21 matches met een doelpunt op zijn naam, besloot Waslander te verkassen naar Dordrecht, DS ’79.  Het bleek zijn laatste profclub. Na 11 wedstrijden (wederom één goal) besloot hij zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen.

Klik voor beelden en een interview met de maker van de snelste goal ooit: http://foxsports.nl/video/28789-nac-tv-24-10-waslander-over-de-snelste-goal-ooit.html

(Foto: Nationaal Archief)

Eén reactie

  1. Was vroeger trainer van Top
    Amateurclub Spijkenisse
    Toen ik er in het tweede elftal
    Speelde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *