Lars Elstrup (1963)

Lars Elstrup

Lars Elstrup (24 maart 1963) was een Deense aanvaller die in de jaren ’80 twee jaar bij Feyenoord speelde, maar later te maken kreeg met ernstige psychische problemen.

Elstrup brak door bij het Deense Randers Freja Sportsklub, waar hij in 1981 zijn debuut maakte. Bij deze club scoorde hij veel doelpunten, en dat was ook kampioen Brøndby IF opgevallen. In 1986 vertrok hij naar de topclub uit Kopenhagen, maar hij zou er slechts zeven wedstrijden spelen. Feyenoord, waar Rinus Israël op dat moment de scepter zwaaide, haalde de aanvaller in datzelfde jaar naar Rotterdam als opvolger van zijn landgenoot John Eriksen. In de Kuip zou hij samenspelen met spelers als Kenneth Monkou, André Hoekstra, Jos van Herpen, Simon Tahamata en Henk Duut. De ploeg eindigde die periode steevast op de derde plaats.

De verwachtingen waren torenhoog, maar zijn periode in Rotterdam zou geen succes worden. Ook hij kon de legendarische Ove Kindvall niet doen vergeten en scoorde maar negen competitiedoelpunten in 65 wedstrijden. Teleurgesteld droop hij in 1988 weer af naar zijn geboorteland. Bij Odense BK pakte hij het scoren direct weer op en na twee doelpuntrijke jaren trok hij naar het Engelse Luton Town. De ploeg die destijds in de Engelse First Division speelde, kocht hem voor 850.000 pond, toen een recordaankoop voor de club. Dat vertrouwen zou hij niet beschamen. Bij ‘The Hatters’ bleef hij doorgaan met scoren.

Zo bleef hij ook in de picture bij de Deense bondscoaches in die tijd, Sepp Piontek en Richard Møller Nielsen. Laatstgenoemde selecteerde de spits voor het legendarische EK 1992 in Zweden. De Denen hadden zich niet gekwalificeerd, maar door de oorlog in Joegoslavië moest dat land zich terugtrekken en was ‘campingelftal’ Denemarken de vervanger. Tot verrassing van iedereen zou Denemarken, met Brian Laudrup, Peter Schmeichel en Flemming Povlsen, Oranje en Duitsland verslaan en dit EK naar zich toe trekken. In de groepsfase maakte Elstrup een zeer belangrijke goal. In de allerlaatste wedstrijd schoot hij Denemarken langs Frankrijk, waardoor de Denen tweede in de poule zouden worden en zich daarmee kwalificeerden voor de halve finale. Elstrup speelde op dat moment alweer in eigen land, hij was in 1991 vertrokken naar (weer) Odense BK.

In 1993 zette de tweebenige aanvaller plotsklaps een punt achter zijn carrière. Hij verliet naast de voetbalwereld ook zijn vrienden en familie en sloot zich aan bij een mysterieuze sekte. Later bleek dat de lasten van het voetbal hem te zwaar waren. De voortdurende druk om te moeten presteren drukten als een loden last op zijn schouders. Hij ging gebukt onder zware depressies en deed meerdere zelfmoordpogingen. Later werd hij lid van een sekte. Vorig jaar werd hij aangehouden nadat hij tijdens een duel tussen zijn oude club Randers FC en Silkeborg IF (0-1) ineens zonder kleren op het veld liep . Hij deed in zijn blootje een handstand en werd vervolgens door veiligheidsmensen afgevoerd.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *