László Bölöni (1953)

László Bölöni

Ladislau ‘László’ Bölöni (11 maart 1953) is een voormalig Roemeens topvoetballer en gediplomeerd tandarts. De middenvelder speelde jarenlang voor ASA Târgu Mures uit zijn geboorteplaats, maar boekte zijn grootste successen in de herfst van zijn carrière bij Steaua Boekarest. Zo won hij onder meer de Europa Cup I in 1986. Na zijn spelersloobaan werd Bölöni trainer in onder meer Frankrijk, België en Portugal.

Via de jeugd van Chimica Târnăveni kwam Bölöni in 1970 terecht bij Târgu Mures. De verdedigende middenvelder speelde maar liefst veertien jaar voor de ploeg uit centraal-Roemenië maar kon er geen prijzen winnen. Als 31-jarige besloot Bölöni dan toch te vertrekken en hij ruilde Târgu Mures, een subtopper destijds maar inmiddels failliet, om voor Steaua Boekarest. Bij de topclub verzamelde hij vervolgens in de drie seizoenen dat hij er speelde flink wat prijzen.

Zo werd hij met de club ieder jaar landskampioen en pakte hij ook twee nationale bekers. Het grootste succes boekte hij echter op 7 mei 1986. In Sevilla werd het sterke FC Barcelona na strafschoppen verslagen. Doordat doelman Helmuth Duckadam de grote held in de finale werd door maar liefst vier strafschoppen te keren, maakte het niet uit dat Bölöni zijn pingel miste. Aanvaller Marius Lăcătuș trof wel doel voor de Roemenen.

Na zijn vertrek uit Roemenië in 1987 kwam Bölöni nog uit voor enkele clubs in Frankrijk en Belgë. Via zowel één seizoen bij het Belgische Racing Jet Brussel en het Franse US Créteil-Lusitanos, kwam hij op 36-jarige leeftijd terecht bij US Orléans. Hier speelde Bölöni nog drie seizoenen alvorens hij stopte met voetballen en het trainersvak in ging. Als oefenmeester was hij onder meer werkzaam bij Sporting Lissabon, AS Monaco, Standard Luik en RC Lens.

Na zijn actieve carrière ging László Bölöni het Qatarese Al-Khor trainen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *