Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Lee Chun-soo (1981) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Lee Chun-soo (1981)

Lee_Chun-Soo

Lee Chun-soo (9 juli 1981) is dat niet die Koreaan die bij Feyenoord heeft gespeeld? Jazeker, maar er is veel meer over deze kleine en dartele vleugelaanvaller te vertellen..!

Het verhaal over Lee begint bij Ulsan Hyundai Horang-i. Dit is geen exotisch gerecht maar de eerste Zuid-Koreaanse voetbalclub waarvoor Lee als prof speelde. Deze club is geen kleintje want het bezit van het Koreaanse bedrijf Hyundai Motor Company. Het komt sinds 1984 uit in de K-League, het hoogste niveau in Zuid-Korea. Lee Chun-soo speelde hier 36 wedstrijden waarin hij achttien maal scoorde.

Chun-soo was een belangrijke speler van het nationale Zuid-Koreaanse voetbalteam tijdens het WK 2002, de OS 2004 en het WK 2006. Hij schreef een boek over zijn WK-ervaring, waarbij hij bondstrainer Guus Hiddink beschuldigde van het gebruik van vloeken tegen spelers. Hij had in het boek ook kritiek op medespelers. Hierdoor kreeg hij zijn bijnaam. Zijn bijnaam is namelijk ‘Ip Chun-soo en Hyeo Chun-soo’ (Ip betekent mond en hyeo betekent tong in het Koreaans) omdat hij dus problemen kreeg met de media en teamgenoten vanwege zijn kritiek.

Toch was Lee ook positief in het nieuws: ‘Lily’ Lee, een andere en meer positieve bijnaam van deze flamboyante Zuid-Koreaan. De Braziliaanse bondscoach Zagallo noemde hem ooit de meest indrukwekkende speler van het veld die avond dat Brazilië het had opgenomen tegen Zuid-Korea. Robert Carlos had ook lovende woorden: “die nummer 14 speelde indrukwekkend. Zijn snelheid en kracht is uitstekend’. Lee kreeg de bijnaam ‘Lily’ van Guus Hiddink nadat er enige tijd sprake was van het feit dat Lee naar Lille in Frankrijk zou gaan. Na een stage bij de Franse club kon hij vanwege zijn buitenlanderschap tijdelijk slechts voor het tweede team gaan spelen. Dat weigerde de jonge Koreaan en dus ging dit voetbalfeestje niet door.

Na het ongekend sterke optreden op het WK van 2002 in (deels) eigen land, vertrok Lee uiteindelijk wel naar Real Sociedad in Spanje. De Zuid-Koreanen hadden naam gemaakt en sympathie gewonnen over de hele wereld en ook Lee profiteerde hiervan. Hij was zijn transfer naar Spanje de eerste (Zuid-)Koreaan in de Primera División. Na een seizoen van dertien wedstrijden, nul goals, middelmatige en slechte prestaties speelde hij nog voor Numancia (15 potjes, 0 goals), waarna hij terugkeerde naar zijn oude ploeg, Ulsan Hyundai Horang-i, in Zuid-Korea’s K-League.

Op het WK van 2006 in Duitsland was Zuid-Korea weer van de partij. Met sterkhouders als Park Ji-sung, Ahn Jung-hwan en Lee waren de verwachtingen toch wel hoog. Het begon prima met een 2-1 overwinning op Togo door goals van Lee (schitterende free-kick, zie de beelden hieronder!) en Ahn. Een 1-1 gelijkspel tegen het Frankrijk, latere verliezend finalist van Patrick Vieira en Thierry Henry was ook al knap. Echter was het 2-0 verlies tegen Zwitserland dodelijk: Zuid-Korea kon op het vliegtuig.

Lee was ondanks de uitschakeling toch weer opgevallen en nu in Rotterdam. Circa twee miljoen euro betaalde Feyenoord in 2007 om Chun-Soo in te lijven. Zijn periode in Rotterdam bleek echter een fikse tegenvaller. Niet alleen sloot de Zuid-Koreaan pas later aan vanwege dienstplichtverplichtingen, maar bovenal wist de aanvaller weinig indruk te maken. Na uitleenperiodes in eigen land verdween Chun-Soo geruisloos naar Saudi-Arabië. De teller in Rotterdam bleef daarmee staan op veertien gespeelde wedstrijden zonder goals.

De Rotterdammers verhuurden hem in 2008 aan Samsung Blue Wings in zijn geboorteland en later aan Chunnam Dragons, waar hij ook niet echt meer slaagde. Al scoorde hij nog vier maal, het bleef maar bij zeven duels. Toen Al-Nassr uit Saoedi-Arabië zich in juli 2009 meldde voor Lee Chun-soo, verleende Feyenoord graag medewerking aan een overgang. Daardoor verdween de Zuid-Koreaan voor € 500.000 geruisloos weer uit Nederland.

Het verblijf in ‘de woestijn’ duurde ook slechts een seizoen en uiteindelijk was de Japanse J-league het volgende station voor Lee. Bij Omiya Ardija besloot hij na 43 duels en acht goals dat het mooi was geweest. Hij keerde wederom terug naar zijn thuisland om voor Incheon United FC te gaan spelen. Dit was op 5 November 2015 ook de club waar er een punt werd gezet achter de carrière van Lee Chun-soo.

Lee had enige tijd een relatie met Kim Ji-yoo. Zij was Miss Korea in 2001.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *