KENTUDEZENOG

Lei Clijsters (1956 – 2009)

Lei Clijsters (6 november 1956 – 4 januari 2009) was een Belgische verdediger. De vader van tennissters Kim en Elke  maakte vooral furore ‘Achter de Kazerne’ bij KV Mechelen, waar hij onder meer twee Europese hoofdprijzen wist te pakken.

Clijsters begon zijn carrière in 1974 bij Club Brugge. In West-Vlaanderen kwam hij echter niet verder dan één wedstrijd, waarop hij na één seizoen vertrok naar Patro Eisden Maasmechelen. Hier verbleef Clijsters twee jaar, om vervolgens in Tongeren definitief door te breken.

Bij de plaatselijke SK wist hij in vijf seizoenen 167 wedstrijden te spelen en 22 keer te scoren. De centrumverdediger trok hiermee de aandacht van THOR Waterschei dat hem aantrok. In Genk wist Clijsters zich uiteindelijk te ontwikkelen tot een international en werd hij in 1986 getransfereerd naar KV Mechelen.

Hier brak voor de veertigvoudig international een glorieperiode aan. In 1988 werd onder leiding van Aad de Mos de beker van België, de Europa Cup II en de Europese Supercup gepakt. In Nederland herinneren we ons vooral de Europa Cup-finale nog goed. Hierin werd Ajax met 1-0 verslagen door een goal van Piet den Boer. Danny Blind kreeg rood nadat hij Marc Emmers had neergemaaid. Een jaar later werd KV Mechelen ook nog eens landskampioen. In 1992 besloot Clijsters af te bouwen bij Club Luik, waar hij in 1993 zijn carrière beëindigde.

Na zijn actieve carrière was Clijsters nog trainer van diverse clubs, waaronder zijn geliefde KV Mechelen. Begin 2009 verloor Clijsters de oneerlijke strijd tegen kanker. Hij werd slechts 52 jaar.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

 Bekijk hier het indrukwekkende afscheid van Lei Clijsters:

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Nico 8 november, 2019

    Vergeet ook niet de winst van de Europese Supercup in confrontatie met PSV Eindhoven in het seizoen 88-89 en zijn gouden schoen in 1988. Dat is de prijs voor beste voetballer in België.

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén