Liam Brady (1956)

Liam Brady

Liam Brady (13 februari 1956) was een Ierse middenvelder gezegend met een fluwelen linker. Maakte vooral als schaduwschutter furore bij Arsenal, Juventus en de Ierse nationale ploeg. Stond zeventig keer in de basisformatie van The Boys in Green.

Liam Brady was 15 jaar toen hij in 1971 de Ierse hoofdstad Dublin verruilde voor London. Arsenal had de jonge Brady overgehaald om naar de voetbalschool van The Gunners te komen. Twee jaar later op de dag van zijn 17de verjaardag tekende hij zijn eerste profcontract.

Een half jaar later maakte hij debuut in The Premier League tegen Birmingham City. Het was het begin van een glansrijke periode bij Arsenal. Brady viel op door zijn elegante spel, spelinzicht en loepzuivere voorzet. Vooral met spits Frank Stapleton kon hij het goed vinden de lijnen. Meer dan eens was Brady de aangever en Stapleton de afmaker.

Brady bereikte in het seizoen 1979/80 met Arsenal de finale van de Europacup voor bekerwinnaars. Tegen Valencia werd na strafschoppen verloren. Maar twee wedstrijden in de voorronde tegen Juventus veranderden het voetballeven van de Ierse linkspoot.

Juventus was zwaar onder de indruk van de kunsten van Brady en voor 500.000 Engelse ponden vertrok hij naar Turijn. Voor Arsenal had hij 307 wedstrijden afgewerkt, daarin 59 keer gescoord en ontelbare assists afgeleverd.

In Italië bleven de successen komen. Twee maal in twee seizoenen won de Oude Dame de Scudetto en Brady’s naam was ook in Italië gevestigd. In 1982 echter trok Juventus Michel Platini aan en Brady verkaste naar Sampdoria. In de jaren die volgden, bleef Liam in Italië en speelde nog voor Internazionale en Ascoli.

We schrijven het jaar 1987: Liam keerde terug naar Engeland om de Kleuren van West Ham United te verdedigen. Hij speelde er drie seizoenen voor hij in 1980 besloot om de kicksen aan de wilgen te hangen.

Als international voor Ierland kwam Brady tot 72 inzetten in The Boys in Green, waarvan zeventig maal als basisspeler. Hij maakte negen goals.

Na zijn actieve loopbaan dook Brady het trainersvak in, maar kende als hoofdtrainer van onder Celtic, geen succes. In 1996 keerde hij terug bij Arsenal als hoofd jeugdopleidingen. Daarnaast werd hij in 2008 assistent van Giovanni Trapattoni bij de Ierse nationale ploeg. Hij stopte als assistent in 2010. Dit omdat de baan niet te combineren was met zijn functie bij Arsenal. In mei 2014 legde hij ook deze functie neer.

Liam Brady werkte daarna nog als voetbalanalist bij  RTÉ Sports.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *