Ljubinko Drulović (1968)

Ljubinko Drulović

Ljubinko Drulović (11 September 1968) was de vooral FC Porto-legende die speelde als vleugelmiddenvelder. Door zijn ‘dodelijke linker’ stond hij vaak aan het eind van een succesvolle aanval.

De Servische Joegoslaaf Drulovic startte zijn actieve loopbaan bij een club uit zijn geboorteland: Sloboda Užice. Hier speelde hij zich in de kijker bij de club FK Rad. Mede door zijn 9 goals in 55 wedstrijden maakte Drulović de overstap naar de club uit Belgrado dat speelde in de hoogste divisie in zijn eigen land; de Superliga. Voor de liefhebber: dit is de directe opvolger van de hoogste divisie in Joegoslavië. Tot 2006 was het de competitie in achtereenvolgens de Federale Republiek Joegoslavië en de confederatie Servië en Montenegro.

25 goals en 77 wedstrijden later, klopte Gil Vicente aan de Belgradose deur. Een twee-jarig contract lag voor hem klaar. Drulović blijkt hier wel voor in en hij nam het vliegtuig naar Portugal om daar te gaan spelen in de Primeira Liga, de hoogste divisie. Ook hier ging het van een leien voetbaldakje voor de Serviër getuige de 44 wedstrijden en zeventien doelpunten. Gil Vicente was slechts een tussenstop…

FC Porto wordt de nieuwe club voor Ljubinko Drulović. Hier zou hij uit groeien tot een ware legende. Want hij bleef veel en vaak scoren. Uiteindelijk 40 keer in 225 matches. En was vaak beslissend in nationale en internationale wedstrijden. Door zijn fijnbesnaarde traptechniek nam Drulović ook vaak met succes de ‘pingels’.

Drulović is één van de weinige spelers die in Porto de vijf opeenvolgende titels in de jaren ’90 mee maakte. Hij had zelfs een groot aandeel met zijn vele assists, menig crossbal en fijn aangesneden voorzetten voor het hoofd of de voet van de andere legende in FC Porto-dienst: Mario Jardel.

In 2001, na zes seizoenen FC Porto, vertrok de Serviër op zijn 33e naar Benfica. Hij verbleef hier twee seizoenen en neemt na 50 wedstrijden en vijf doelpunten afscheid. Het betekend ook einde Portugal want Ljubinko neemt het vliegtuig terug naar Belgrado om te gaan spelen voor Partizan.

Bij Partizan werd Ljubinko een invloedrijke speler die de club naar de groepsfase van de UEFA Champions League loodst. Uiteindelijk bleef het bij één heel seizoen (26 potjes, vijf goals). Portugal bleef namelijk aan Drulović trekken. Dit blijkt wel uit zijn overstap naar F.C. Penafiel waar hij wordt herenigd met voormalig teamgenoot bij FC Porto, António Folha.

Bij het Portugese FC Penafiel vormde Drulović een zeer tijdelijk en minder succesvol aanvalsduo met Rolf Landerl, de globetrotter/ ‘Legionair uit hartstocht’. Hem kennen we van zijn tijd in Nederland bij AZ Alkmaar, Fortuna Sittard en daarna FC Groningen. Na acht wedstrijden droog te hebben gestaan neemt Ljubinko Drulović afscheid van het betaalde voetbal.

Drulović maakte zijn debuut voor voormalig Joegoslavië op 28 december 1996 in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië (3-2).
Hij zou uiteindelijk uit komen op een totaal van 38 caps. Zijn meest memorabele interland is ongetwijfeld die op het E.K. van 2000 tegen Slovenië. Na een 3-0 achterstand weet Joegoslavië namelijk aan de hand van Drulović terug te komen tot 3-3. Éen doelpunt en een assist staan op zijn naam. Uiteindelijk zouden ze stranden in de kwartfinale.

Na zijn loopbaan zou Ljubinko coach worden van een aantal clubs en zelfs eigen land Servië. Dit laatste is tijdelijk (interim) en hij wordt snel opgevolgd door Dick Advocaat. Advocaat kreeg de opdracht Servië naar het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk te loodsen. in november 2014 werd echter bekend dat Advocaat er de brui aan gaf.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *