Rolf Martin Landerl (1975)

Rolf Landerl

Rolf Martin Landerl (24 oktober 1975) was met recht een heuse globetrotter. Deze Oostenrijkse ‘Legionair uit hartstocht’ was vooral aanvallend ingesteld en speelde namelijk voor vele clubs in Nederland, Portugal, Hongarije, Slowakije en Oostenrijk.

De geblokte Landerl werd vooral in Nederland bekend door zijn aanvallende inzet (en hier en daar voorzet) voor AZ Alkmaar, Fortuna Sittard en daarna FC Groningen. Hij werd geboren in de Oostenrijkse stad Wenen. Al vroeg was duidelijk dat kleine Rolf een bijzondere connectie met de bal had. Als talentvol jeugdspeler kwam hij binnen bij RS Donaufeld dat uitkwam in de stad-competitie van Wenen.

Het tevens Oostenrijkse Rapid Wien was er al snel bij om dit talentvolle jongetje binnen te halen, een grote Oostenrijkse loopbaan lag in het verschiet, was de verwachting van menig voetbalkenner in Oostenrijk.

De sierlijke Rolf Landerl dacht er zelf anders over omdat de kans op een plaats in het eerste elftal naar zijn mening te lang duurde, een proefperiode bij het Slowaakse Inter Bratislava was de start van een nomadenbestaan binnen het voetbal. Landerl tekende een contract bij Inter Bratislava en na drie succesvolle jaren volgde een overgang naar de Nederlandse eerste divisie.

In 1997 werd de gedrongen mannetjesputter Landerl namelijk aangetrokken door AZ Alkmaar dat toen inderdaad nog in de Eerste divisie speelde. Met AZ promoveerde hij in het seizoen 1997/98 naar de Eredivisie. In het daarop volgende seizoen raakte hij echter geblesseerd waardoor hij voor een vaste plaats in de hoofdmacht uit beeld geraakte.

In 1999 maakte de zichzelf ‘Legionair uit hartstocht’ noemende Rolf daarom de overstap naar een andere Eredivisieclub, Fortuna Sittard, waar hij een basisplaats kon veroveren. Na degradatie van Fortuna in 2002 werd hij ingelijfd door een derde Eredivisieclub, FC Groningen, waar hij tot 2004 onder contract stond.

Aanvaller Landerl tekende bij FC Groningen een contract voor twee jaar. Na de degradatie van Fortuna Sittard was de 26-jarige aanvaller op zoek naar een nieuwe club. Bij de Limburgse club kwam hij niet meer in aanmerking voor contractverlenging. Verschillende (buitenlandse) clubs toonden interesse voor de Oostenrijkse international. De aanvaller gaf de voorkeur aan FC Groningen.

Landerl was de opvolger van linksbuiten Arjen Robben, die naar PSV verhuisde. Landerl werd gehaald omdat hij op beide kanten voor dreiging kon zorgen en daarnaast beschikte over een prima wedstrijdmentaliteit, was het statement indertijd. Na twee uitstekende seizoenen bij Groningen (47 wedstrijden, één goal) maakte Landerl de overstap naar het Portugese FC Penafiel waar hij een succesvol aanvalsduo vormde met FC Porto-legende Ljubinko Drulović.

Voor aanvang van het seizoen 2005/06 was Landerl al weer gevlogen en ging hij kortstondig wat meer in de buurt van zijn vaderland spelen voor het ambitieuze Hongaarse FC Sopron waar hij speelde met Luigi Sartor en Giuseppe Signori. Hier raakte Landerl in onmin met de voorzitter en besloot te verkassen.

In januari 2006 keerde hij terug naar Oostenrijk en ging hij spelen voor VfB Admira Wacker Mödling. Na degradatie van Admira tekende hij in de zomerpauze van 2006 een contract voor Grazer AK, maar door het faillissement van deze club in 2007 keerde hij voor het seizoen 2007/08 terug naar Wacker, dat inmiddels was gedegradeerd naar de Regionalliga-Ost.

Na een jaar kruipt het nomaden-bloed toch waar het niet kan gaan en vertrekt hij wederom naar de Slowaakse competitie. Nu is het Dunajska Steda waar hij een contract voor tekende. Een succes werd dit niet en na een handjevol wedstrijden besluit de club om hem transfervrij te laten vertrekken. Wederom komt Landerl te spelen in de Oostenrijkse competitie, dit keer bij tweede divisieclub Schwadorf.

Rolf Landerl speelt het seizoen uit en laat weten dat er geen verlenging inzit bij de tweede divisieclub, hij hoopt nog eenmaal op een Europees avontuur. Dit avontuur komt er als het Duitse Lübeck hem een contractvoorstel doet, hij moet de gevallen club weer voorzien van de nodige doelpunten. Bij deze club moest hij Dietmar Hirsch, de aanvalsleider van de vorige seizoen, gaan vervangen.

Na twee seizoen, 57 wedstrijden en negen doelpunten houdt het op met betaald voetbal op niveau voor Landerl. Hij vertrekt nog wel naar een lager spelende club, SV St. Margerethen, en daar is ook de spreekwoordelijke wilg te vinden waar de Oostenrijker zijn schoenen aan heeft gehangen.

Op 18 februari 2002 speelde Landerl zijn enige wedstrijd voor het Oostenrijks voetbalelftal. In Leverkusen werd met 6-2 verloren van Duitsland. In een duel met Sebastian Deisler raakten beide spelers geblesseerd. Voor Deisler had de hierbij opgelopen zware knieblessure tot gevolg dat hij niet aan het WK 2002 kon deelnemen.

Na zijn actieve loopbaan werd Rolf Landerl Manager van de voetbalclub FC Admira Wacker Mödling II wat uit komt in de Oostenrijkse Bundesliga.

(Foto: FCGstats.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *