Mario Jardel (1973)

Mario Jardel

Mário Almeida Ribeiro Jardel (18 september 1973) was een Braziliaanse doelpuntenmachine. Denk je aan FC Porto, de jaren ’90 en Europees Topschutter, dan denk je aan ‘Super Mário’. Jardel leek voorbestemd een voetballer te worden van wereldfaam. Dit heeft hij door blessures en psychische problemen niet volledig kunnen waarmaken. Toch heeft hij zijn sporen achtergelaten.

Als 19-jarige maakte hij zijn debuut bij de club Vasco da Gama. Dit was geen groot succes waarop Mario besloot zijn heil te gaan zoeken bij het Gremio dat eind 1995 (met Jardel) de finale om de World Cup verloor tegen Ajax. Na strafschoppen, dat wel. Omdat hij 1 op 1 liep (goals vs wedstrijden) werd Jardel overgehaald naar Europa te komen om te spelen voor FC Porto. Hier wist hij in drie van zijn vier seizoenen de titel ‘Europees topschutter’ te behalen.

De Braziliaanse precisieschutter was verder bij FC Porto, Galatasaray en Sporting Lissabon een geweldige spits. Hij werd in die tijd vijf keer topscorer van Portugal, driemaal Portugees Voetballer van het Jaar, twee keer topscorer van de Champions League, en bovendien mocht hij tweemaal de Gouden Schoen in ontvangst nemen. In 1999 volgde hij Nikos Machlas van Vitesse op en in 2002 Henrik Larsson, toen Celtic. Jardel stond altijd op de goede plaats; klaar om dodelijk te vuren met zijn voeten of zijn hoofd.

Na de superjaren bij de eerder genoemde clubs, volgde een hele rij met clubs waar Jardel maar even speelde en niet tot nauwelijks presteerde. Door de eerder opgelopen depressiviteit, en naar later blijkt het gebruik van cocaïne, kwam de spits echter enorm aan. Hij begon zijn tocht langs vele clubs bij het Italiaanse Ancona in 2003. Daarna volgden Bolton Wanderers, Newell’s Old Boys,Deportivo Alavés, Goiás, SC Beira-Mar, Anorthosis Famagusta,  Newcastle United Jets, Criciúma, Ferroviário, Flamengo, Tsjerno More Varna en Rio Negro.

Jardel wist in 274 wedstrijden, 267 goals te maken (tussen 1996 en 2003). Toch speelde hij nooit voor een grote club, waardoor/waarna het bergafwaarts ging met ‘Super Mario’. Nadat hij, ondanks zijn 55 goals in 42 wedstrijden, geen deel uitmaakte van de Braziliaanse selectie op het WK 2002 kwam de klad erin. Hij zou hier later zelf het volgende over verklaren: “Het begon met slechte vrienden, een scheiding en de depressie die daarop volgde. Ik ging aan de drugs”. Zijn interlandcarrière is in elk geval veel minder indrukwekkend te noemen: 7 wedstrijden en slechts 1 goal.

In oktober 2011 kondigde de inmiddels in de vergetelheid geraakte Mario Jardel op 38 jarige leeftijd zijn afscheid aan. “Hoe graag ik ook verder wil, het is tijd om te stoppen. Ik wil een trainer worden, Ik ben in Portugal op zoek naar een voetbalclub”, liet hij optekenen. Of dit inmiddels is gelukt, is onbekend.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *