Lothar Herbert Matthäus (1961)

Lothar_Matthäus

Lothar Herbert Matthäus (21 maart 1961) is een markante 150-voudig international en ex-speler van onder meer Bayern München en Internazionale. Staat tegenwoordig vooral in het nieuws van de roddelbladen.

Lothar Matthäus, die oorspronkelijk middenvelder was, ging later, toen hij in de dertig was, libero spelen. Hij geldt als één van de meest succesvolle spelers in Duitsland, aller tijden. Hij speelde en won tal van prijzen voor Borussia Mönchengladbach, Bayern München, Internationale, wederom Bayern München, het Amerikaanse NY/NJ MetroStars en natuurlijk ‘Die Mannschaft’.

Matthäus is echter tegenwoordig meer bekend als de man die vijf maal is getrouwd en is (daarom) gewild ‘voer’ voor de roddelpers, maar hij heeft wel degelijk meer gepresteerd. Hij werd wereldkampioen en Europees kampioen met Duitsland, en achtmaal landskampioen. Lothar was daarbij, zeker in het veld, een belangrijke gangmaker. Hij geldt daarom als één van de succesvolste Duitse voetballers aller tijden.

Lothar Matthäus heeft in Nederland niet overal een goede naam. Een kaartenpakker en een matennaaier die er niet voor terugdeinst z’n tegenstanders een rode kaart aan te smeren. “Ik provoceer niet, maar ik intimideer, uit overlevingsdrang,” zei Matthäus ooit tegen de NRC.

‘Der Lothar’ begon zijn carrière bij FC Herzogenaurach en het werd serieus in 1979 toen hij in dienst kwam van Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga. Van 1979 tot en met het seizoen van 1984 kwam hij uit voor “Die Fohlen”. 36 doelpunten wist ‘Der Lothar’ te produceren in 162 wedstrijden. Een transfer (2,1 miljoen Mark) naar het ‘grote’ Bayern was het gevolg.

Bij Bayern München speelde hij twee periodes; de seizoenen 1984-1988 en die van 1992-2000. 302 wedstrijden, 85 goals, zeven landstitels, driemaal de Duitse beker en de UEFA-Cup in 1996 tot gevolg. Hij werd naar Bayern gehaald als opvolger van Karl-Heinz Rummenigge, die voor 11 miljoen gulden was verkocht aan Inter Milaan.

Na vier seizoen Bayern werd het werd tijd voor een buitenlands avontuur. Matthäus bewandelde dezelfde weg als voorganger Rummenigge en toog naar Internazionale in Italië. Hier speelde hij van 1988-1992 en werd kampioen in 1989. 115 wedstrijden speelde hij er, waarin hij 40 maal ‘ein Tor’ wist te maken.

Uiteindelijk belandde Lothar bij de MetroStars in de Amerikaanse Major League Soccer in het jaar 2000. Na zestien wedstrijden, waarin hij niet wist te scoren, besloot Lothar Mattäus te stoppen.

Dieptepunt van zijn carrière is de verloren Duitse bekerfinale in 1984 tussen Borussia Mönchengladbach (met Matthäus) en Bayern München (de, zo was net bekend geworden, nieuwe club van Matthäus). Dit zou Lothar’s laatste wedstrijd voor Borussia worden. Bij de beslissende penaltyserie miste Matthäus, en verloor zo voor Borussia de wedstrijd.

Een ander dieptepunt voor hem is het feit dat Matthäus gedurende zijn loopbaan geen Europacup I heeft gewonnen. Hij speelde mee in de spectaculaire Champions League finale van 1999 te Nou Camp, Barcelona: Bayern München – Manchester United (1-2). Bayern stond na 90 minuten voor met 1-0, maar in de blessuretijd maakten Ole Gunnar Solskjær en Teddy Sheringham van Manchester United er 2-1 van. Matthäus was in de 86ste minuut gewisseld…

Matthäus speelde in totaal 25 wedstrijden op vijf WK’s: 1982, 1986, 1990, 1994 en 1998), beide aantallen zijn een record voor een veldspeler. Matthäus won ook het EK 1980, en speelde op de vier EK’s 1980, 1984, 1988, 2000 (niet 1992 en 1996). Hij stopte in 2000 – in De Kuip na een 0-3-verlies tegen Portugal – met 150 interlands en 23 doelpunten voor het Duitse elftal, en in totaal vijf (gele) kaarten.

Als coach is de Duitser al even fanatiek en dat levert hem vooralsnog geen goede reputatie op. Zo kreeg Matthäus in 2006 nog een schorsing van dertig dagen als coach van het Braziliaanse Atlético Paranaense voor een middelvinger aan het adres van de dienstdoende scheidsrechter.

Matthaüs is voor de vijfde keer getrouwd en heeft vier kinderen. Een bizar voorval deed zich voor in 2013 toen een rechtbank in München hem alimentatiepapieren opstuurde, werden deze door de post teruggestuurd met het stempel “overleden” erop. Daarnaast knalde Lothar eens met zijn witte Mercedes 190E op een telefooncel. Ook dit overleefde de markante Duitser.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *