Luis Suárez Miramontes (1935)

Luis Suárez Miramontes (2 mei 1935) is één van de beste voetballers die Spanje ooit gekend heeft. Als middenvelder maakte Suárez vooral naam en faam bij FC Barcelona en Interazionale. Suárez was in 1964 de eerste speler die in één jaar zowel de Europa Cup I won en Europees kampioen werd met zijn land. Van de overige zeven waren er vijf van Nederlandse komaf: Hans van Breukelen, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman en Wim Kieft wonnen in 1988 met PSV de Europa Cup I en een maand later met Nederland de Europese titel.

Suárez, zoon van een slager uit La Coruna, debuteerde in 1953 voor Deportivo La Coruna, waar hij echter niet doorbrak. Via één seizoen Deportivo Condal kwam De Architect zoals zijn bijnaam luidde, terecht bij FC Barcelona. In Catalonië boekte de middenvelder met de fantastische pass vervolgens vele successen. Zo werd hij in 1959 en 1960 landskampioen met de Catalanen en pakte hij in dat laatste jaar tevens de Gouden Bal, als eerste geboren Spanjaard ooit. In 1957 en 1959 won de tot Spanjaard geneutraliseerde Argentijn Alfredo Di Stéfano de prestigieuze prijs al, maar Suárez was de eerste volbloed  Spanjaard.

Na zes seizoenen stapte Suárez in 1961 over naar Internazionale. Met zijn overgang waren zo’n 250 miljoen Italiaanse Lires gemoeid, wat omgerekend een kleine 150.000 euro is. Destijds een recordbedrag voor een voetballer. Hij bleek het geld uiteindelijk meer dan waard, want onder leiding van de fenomenale Suárez werden in 1963, 1964 en 1965  de landstitel gepakt en eveneens in 1964 en 1965 de Europa Cup I en de wereldbeker voor clubteams. Ook werd Suárez in 1964 Europees kampioen met Spanje en werd zodoende de eerste speler ooit die in één seizoen de Europa Cup I won en Europees kampioen werd met zijn land. Uiteindelijk speelde Suárez 32 interlands, hierin scoorde hij veertien keer.

Na zijn succesvolle periode bij Internazionale bouwde Luisito af bij Sampdoria, waar hij na drie seizoenen stopte en daarmee ook zijn spelerscarrière afsloot. Na zijn voetballoopbaan werd Suárez trainer bij veel, heel veel voetbalclubs. Waaronder Internazionale en Deportivo La Coruna. Ook was hij nog even Spaans bondscoach: tussen 1988 en 1991. In 1995 hield Suárez het na een twintigjarige trainerscarrière voor gezien en werd hij scout voor Internazionale.(Foto: ANP – upi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *