Mamadou Zongo (1980)

Mamadou Zongo

Mamadou Zongo (8 oktober 1980) kwam uit Burkina Faso en kwam naar Nederland om te spelen voor Vitesse, De Graafschap en VVV-Venlo. Was een groot talent maar helaas ook erg blessuregevoelig.

Rechtspoot Zongo speelde in zijn vaderland voor RC Bobo Dioulasso en in Ivoorkust voor ASEC Abidjan alvorens in Nederland uit te komen voor Vitesse, De Graafschap en VVV-Venlo. Zijn tijd bij Vitesse en De Graafschap stond in het teken van zware blessures.

Vooral bij ‘Vitas’ stond Zongo lang onder contract. Van 1997 tot en met 2004 droeg de Burkinees het geel zwarte shirt. Mede door blessures speelde hij lang niet alle wedstrijden. Maar in 76 wedstrijden wist Zongo toch 14 maal zijn ‘scorende stempel’ te drukken.

Aanvankelijk verliep zijn ontwikkeling als speler bij Vitesse voorspoedig, maar de laatste jaren kampte de getructe spits met de nodige problemen. Op 24 februari 2001 in een duel tegen FC Twente leidt een ogenschijnlijk onschuldige botsing tot een ernstige knieblessure. De revalidatie neemt de nodige tijd in beslag en ondertussen presteerden Zongo’s vervangers bij Vitesse dusdanig dat de spits niet genoeg speeltijd krijgt om weer in zijn ritme te komen.

In 2004 besloot Zongo zijn heil te zoeken bij De Graafschap en werd dus een ‘superboer’. Hier verbleef hij twee seizoen en in slechts 24 wedstrijden wist hij twee maal het net van de tegenstander te vinden.

Bij De Graafschap verloopt alles ook aanvankelijk naar wens, maar tijdens een nacompetitieduel met Sparta slaat het noodlot andermaal toe. Opnieuw raakt Zongo geblesseerd. Deze keer betreft het de andere knie maar ook nu zijn de gevolgen desastreus. Opnieuw is een operatie noodzakelijk en ook dit maal volgt een lange revalidatie

De aanvaller kende vervolgens in Venlo, bij VVV, problemen met zijn werkvergunning. Hierdoor was hij daarom geen enkele keer te bewonderen op het veld in Venlo. Het mag duidelijk zijn dat hij hier dus ook geen goal heeft gemaakt.

Hierna heeft hij nog een half jaar onder contract gestaan bij de Griekse tweede divisieclub Ethnikos Pireaus. Na kort voor U Cluj in Roemenië gespeeld te hebben, waar zijn contract na twee wedstrijden vanwege een knieblessure ontbonden werd, speelde hij in 2010 nog voor ASFA Yennega in zijn geboorteland.

Met het Burkinees voetbalelftal nam hij deel aan de African Cup of Nations in het jaar 2000. Op dit toernooi werden ze laatste in de poule (C), waardoor een vroegtijdige aftocht het enige was wat er op zat. Zongo kwam in totaal 23 keer uit voor zijn geboorteland (13 goals).

In december 2011 kondigde hij aan samen met landgenoten Rahim Ouédraogo en Ousmane Sanou in 2012 een voetbalschool te starten in Bama. Dit is een compleet voetbalinternaat waar jonge voetballers slapen, eten, geschoold worden en trainingen krijgen.

Daarvoor liep Mamadou Zongo als trainer in opleiding, stage bij Jong Vitesse.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *