Maniche (1977)

Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro (11 november 1977) Was een Portugese middenvelder die onder de naam Maniche onder meer de Champions League won, het Nederlands Elftal frustreerde en een EK-finale verloor.

Maniche is afkomstig uit de beroemde jeugdopleiding van Benfica. Debuteren voor de club uit Lissabon deed de kleine middenvelder met het harde schot pas nadat hij enkele jaren was uitgeleend aan FC Alverca. Hij ontwikkelde zich sterk bij de buren van Benfica en werd zelfs international. Na drie jaar keerde hij terug bij O Glorioso, waar hij vervolgens zo sterk presteerde dat het FC Porto van José Mourinho hem aantrok. Bij FC Porto kende Maniche vervolgens zijn meest glorieuze jaren. In 2003 werden onder meer de landstitel en de UEFA Cup gewonnen, een jaar later werd zelfs de Champions League verovert. In 2004 werd er overigens meer gewonnen dan alleen de Champions League, ook de titel werd weer gepakt en er werd een Portugese Supercup gewonnen. Het seizoen 2004 werd vervolgens wel in mineur afgesloten.

Want in de zomer van dat jaar werd in eigen land het Europees Kampioenschap gehouden. Met enkele gerenommeerde vedetten in de selectie, waaronder Luis Figo en Rui Costa, leek Portugal na een stroeve start op weg naar de Europese titel. In de halve finales werd het Oranje van Dick Advocaat met 2-1 uitgeschakeld door onder meer een doelpunt van Maniche. Portugal kon echter de immense druk van de finale niet aan en verloor deze door een doelpunt van Angelos Charisteas met 1-0 van Griekenland.

Na het EK leek het beste er ineens vanaf bij Maniche. Het seizoen aansluitend aan het EK presteerde hij nog behoorlijk, maar hierna deed onder meer blessureleed hem de das om. Tussen 2005 en 2011 versleet hij zes clubs en nergens werd hij meer de Maniche van vóór het EK. Wel wist hij in 2006 Nederland opnieuw te frustreren op een eindronde. Tijdens het Wereldkampioenschap in Duitsland werd het Oranje van bondscoach Marco van Basten met 1-0 naar huis gestuurd door een doelpunt van, jawel, Maniche.

In 2011 hield de middenvelder het voor gezien. Momenteel beraadt hij zich op zijn toekomst, die hij zelf het liefst ziet als technisch directeur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *