Manuel Sánchez Torres (1960)

Manuel Sanchez Torres

Manuel Sánchez Torres (1 januari 1960) in zeven seizoenen scoorde de in Spanje geboren Almeloër 53 doelpunten voor FC Twente. Daarna werd hij verkocht aan Valencia in Spanje, waar hij twee seizoenen verbleef. Hierna keerde hij terug naar Nederland, waar hij vervolgens nog uitkwam voor Roda JC, NEC en Heracles.

Sánchez Torres werd geboren in Spanje en verhuisde op zevenjarige leeftijd met zijn familie naar het Twentse Almelo. Hij ging voetballen bij de plaatselijke amateurclub PH Almelo. En hij werd vervolgens in 1977 ingelijfd door FC Twente. Op 17 september 1978 debuteerde hij in de Eredivisie. Sánchez Torres viel in de 74e minuut in een thuiswedstrijd tegen Sparta in voor Jaap Bos. Enkele weken later scoorde hij zijn eerste Eredivisiedoelpunt. Het gebeurde in een uitwedstrijd tegen Haarlem. Op dat moment had Manuel al een basisplaats veroverd.

De kleine en pezige Sánchez Torres viel vooral op door zijn snelheid, slimheid en doelgerichtheid. Hij was temperamentvol en groeide in Enschede al snel uit tot een publiekslieveling. Hij gaf nooit op voor het laatste fluitsignaal had geklonken. Verder had hij een echte specialiteit: hij was als geen ander bedreven in het uitvoeren van de bloktackle. Dit vooral om een verloren bal te heroveren. Hierbij kwam zijn kleine, maar pezige postuur dan ook zeer goed van pas.

Zijn beste jaren bij FC Twente waren de seizoenen 1980/81 en 1981/82. In dat laatste jaar werd hij met vijftien doelpunten clubtopscorer. In 1983 degradeerde Sánchez Torres met Twente naar de Eerste divisie. Om een jaar later weer te promoveren. Hoewel hij de Spaanse nationaliteit had, was Sánchez Torres in deze periode nadrukkelijk in beeld voor een plek in het Nederlands elftal. Aangezien echter ook zijn vaderland interesse begon te tonen, kwam het niet tot naturalisatie en een debuut in Oranje.

In 1983 was Sánchez Torres op trainingsstage bij Real Madrid. Maar omdat de clubs het niet eens konden worden over de vergoeding ging de transfer niet door. In 1985 volgde alsnog een overgang naar de Primera División. Sánchez Torres ging voor 935.000 gulden naar Valencia CF. In het eerste seizoen was hij basisspeler bij Valencia. De club degradeerde echter in 1986 en onder de nieuwe trainer Alfredo Di Stéfano was hij regelmatig bankzitter. In 1987 keerde Manuel terug naar Nederland en tekende hij een contract bij Roda JC.

De prestaties werden echter minder en Sánchez Torres was geregeld geblesseerd. Halverwege het seizoen 1989/90 vertrok hij op huurbasis naar N.E.C.. Ook het seizoen daarop voetbalde hij voor de Nijmegenaren en werd hij ondanks een langdurige blessure clubtopscorer. NEC degradeerde echter en Sánchez Torres voelde niets voor een sterk verlaagd contract.

Hij voetbalde een jaar voor de amateurclub Sportclub Enschede om in het seizoen 1991/92 nog een jaar terug te keren in het betaalde voetbal. Heracles uit Almelo was de gelukkige.

Na zijn voetbalcarrière werkte Manuel Sánchez Torres als welzijnswerker met lichamelijk gehandicapte jongeren. Ook werd hij amateur trainer. Dit onder meer bij RKSV NEO uit Borne.

(Foto: ANP – Ben Hansen)

3 reacties

  1. hm, ik wil niet onaardig zijn
    maarreh
    waar zijn de acties van Senor Torres in dit filmpje?

  2. Beste Martijn, Je bent ook niet onaardig maar als jij een beter filmpje kunt vinden, houden we ons aanbevolen.. 😉 Torres komt wel degelijk in dit toch wel oude filmpje voor, maar helaas met balverlies. Hierdoor kan Halvar Thoresen de 1-0 maken. Mvg KUDN

  3. Hallo ik ben op zoek naar Manuel Sanchez Torres ik heb nog wat foto’s uit zijn Roda Jc periode die ik graag zou willen laten signeren door hem. wie kan mij helpen M.v.g Ben van der zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *