Marc Wilmots (1969)

 Marc Wilmots (22 februari 1969), cultheld in Duitsland en liefkozend ‘Willi das Kampfschwein’ genoemd. Momenteel succesvol als bondscoach van de Rode Duivels, die hij na een afwezigheid van twaalf jaar weer naar een groot eindtoernooi bracht: het WK 2014 in Brazilië. hij werd op 3 augustus 2016 opgevolgd door Roberto Martínez. (foto – ANP-Archieven).

Wilmots is volgens velen de aangewezen persoon om het Belgische voetbal, na een mindere periode, weer terug aan de top te brengen. Voortdurend hamerend op hard werken, conditioneel fit zijn en willen winnen, maken hem tot de juiste man op de juiste plek. Bovendien heeft hij de beschikking over een zeer getalenteerde selectie. Ook zijn tweetaligheid, waardoor hij zowel met de Vlaamse als de Waalse spelers kan communiceren, is een belangrijke reden voor zijn succes.

België lijkt eensgezinder dan ooit, de taalstrijd is voor even verleden tijd en Walen en Vlamingen zwaaiden schouder aan schouder het elftal uit voor hun belangrijke wedstrijd in Kroatië.

Marc Wilmots zelf blijft nuchter onder het succes. En zo was hij ook als speler: geen poespas, maar de schouders eronder. Wilmots brak in 1988 in België door bij het KV Mechelen van Aad de Mos. Mechelen had kort daarvoor de Europacup II veroverd door Ajax te verslaan en Wilmots ging bij de Maneblussers de concurrentie aan met Johnny Bosman en Piet den Boer. Een strijd die in het eerste seizoen nadelig voor hem uitpakte en hij zich tevreden moest stellen met een rol als invaller. Pas toen Den Boer naar Girondins de Bordeaux verhuisde en De Mos naar Anderlecht, werd Wilmots vaste een waarde in de ploeg. Zijn handelsmerken: kopbalsterk, atletisch topvermogen en een hard schot.

Na drie seizoenen Mechelen wisselt Wilmots naar het Standard Luik van Arie Haan. Hij groeit uit tot een van de sterkhouders van het team en scoort er lustig op los. Een van de wedstrijden die het meest is bijgebleven is die tegen AA Gent waarin hij binnen tien minuten vier keer doel treft. Als Standard de Australische topschutter Aurelio Vidmar aantrekt, schuift Wilmots een linie naar achteren. Na het vertrek van Vidmar wordt Wilmots weer de diepste spits.

In 1996 wordt Wilmots aangetrokken door Schalke ’04. Coach Huub Stevens is zeer gecharmeerd van de Belg en zijn ‘wroetende’ speelstijl past perfect bij de club uit het Ruhrgebied. Binnen no time groeit Wilmots uit tot publiekslieveling bij die Königsblauen en vanwege zijn nimmer aflatende inzet krijgt hij de liefdevolle bijnaam ‘Willi das Kampfschwein’. Zijn eerste in seizoen in Gelsenkirchen maakt hem direct onsterfelijk. In de UEFA cup finale, die toen nog door een heen- en terugwedstrijd werd beslist, tegen Internazionale scoort Wilmots de 1-0. Omdat Inter in Italië met dezelfde cijfers wint moeten strafschoppen de winnaar aanwijzen. ‘Willi’ scoort de beslissende pingel en de Duitsers hebben een nieuwe held.

In 2000 verhuist Wilmots naar Girondins de Bordeaux. Hij is de beoogde opvolger van spelmaker Johan Micoud, maar het blijkt een ongelukkig huwelijk. Wilmots kan niet aarden in de Franse stad. Diverse clubs tonen interesse, maar haken af vanwege een ernstige enkelblessure die Wilmots parten speelt. Ook Schalke polst Das Kampfschwein over een eventuele terugkeer en tijdens de bruiloft van zijn vroegere ploegmaat Youri Mulder word de zaak beklonken. Hij ontmoet er manager Rudi Assauer en trainer Huub Stevens en een dag later wordt zijn transfer naar die Knappen afgerond. Terug in Gelsenkirchen speelt hij met landgenoten Emile Mpenza, Nico Van Kerckhoven en Sven Vermant. Aan de zijde van Andreas Möller krijgt hij een centrale rol op het middenveld.

In 2003 doet Wilmots zijn eerste ervaringen op als trainer wanneer hij voor een aantal maanden aan het roer staat bij Schalke ’04.

In de jaren daarna is Wilmots trainer van Sint Truiden en beproeft hij zijn geluk als makelaar. Zijn naam blijft echter rondzingen in de Belgische voetbalwereld. Hij wordt assistent bondscoach onder respectievelijk Dick Advocaat en George Leekens en in 2012 hoofdverantwoordelijke bij de Rode Duivels. Hij tekent een contract tot na het WK 2014. Naast bondscoach der Belgen is Wilmots momenteel ook jeugdtrainer bij de Vlaamse tweedeklasser RSC Vizé.

(Bron: anp archief).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *