Marco Koorman (1967)

Marco Koorman

Marco Koorman (31 augustus 1967) was een middenvelder die van 1988 tot 1995 onder contract stond bij FC Groningen, SC Veendam, De Graafschap en FC Zwolle. Uiteindelijk werd de onfortuinlijke Koorman op zijn 28e afgekeurd.

Koorman speelde vooral als middenvelder. Als amateur speelde hij al in het Nederlands elftal onder de zestien. Later speelde hij voor Jong Oranje en  een aantal Europacupduels met FC Groningen. Op 22-jarige leeftijd gooide een enkelblessure roet in het eten.

Koorman stapte van de v.v. Hoogeveen als tiener over naar de A-jeugd van FC Groningen.  Met FC Groningen speelde hij de bekerfinale tegen PSV in de Kuip. Bij PSV speelden toen o.a. Wim Kieft en Romario. In eerste instantie belandde Koorman in het tweede met spelers als Grafton Holband en Marco Waslander.

In de 58 wedstrijden die Marco Koorman in deze selectie speelde scoorde hij 4 keer en kreeg in totaal 2 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning is de 7-3 in de thuiswedstrijd tegen FC VVV op 05-03-1989. Zijn grootste nederlaag is de 4-0 in de uitwedstrijd tegen FC Twente op 30-04-1989. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden is 39,66%.

Onder trainer Rob Jacobs werd hij zelfs nog een jaar uitgeleend aan SC Heerenveen. Maar trainer Hans Westerhof zag meerwaarde in de middenvelder en haalde hem in het seizoen 1988/1989 bij het eerste. Hierdoor speelde hij de tweede legendarische Europese tweestrijd met Atletico Madrid.

Altletico trad aan met supersterren als Baltazar (Europees topscorer) en Paulo Futre. Zeker de laatste was in die tijd een wereldster. Koorman stond twee keer tegenover Parra en speelde hem beide keren uit de wedstrijd. Maar aan het einde van het seizoen ging Parra naar Real Madrid en Koorman later naar Veendam.

Op zijn 22e brak Koorman zijn enkel in een uitwedstrijd bij MVV. Dit is nooit meer volledig hersteld. Hij speelde nog een aantal jaren in de eerste divisie (Veendam en FC Zwolle), terwijl hij eigenlijk niet in staat was überhaupt te voetballen. Uiteindelijk werd de onfortuinlijke Koorman op zijn 28e afgekeurd.

Koorman ging, na zijn korte voetballoopbaan, het trainersvak in. Hij begon bij de jeugd van FC Zwolle en is daarna de B-junioren van FC Twente gaan trainen.

Met dank aan de data van FCGStats. Bekijk op de website van FCG Stats alle statistieken van Koorman bij FC Groningen.

(Foto: FCGStats)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *