Martin Koopman (1956)

Martin Koopman

Martin Koopman (5 juni 1956) kwam uit voor Go Ahead Eagles, FC Twente en Cambuur. Hij trainde onder meer FC Den Bosch en BV Veendam en was enige tijd assistent- en later interim-trainer bij Roda JC.

Koopman is de zoon van Lau Koopman, die eigenaar was van wegenbouwbedrijf REKO. Martin Koopman speelde bij hoofdklasser ROHDA Raalte, maar wist niet door te breken in het eerste van de amateurclub. Na een proefwedstrijd kreeg hij in 1975 toch een contract bij profclub Go Ahead Eagles. In de loop van dat seizoen wist de verdediger meteen een basisplaats te veroveren. De eredivisionist werd vanaf 1976 gesponsord door het bedrijf van vader Lau.

In 1982 vertrok Koopman naar FC Twente. In Enschedé maakte hij in zijn eerste seizoen degradatie naar de Eerste divisie mee en meteen het jaar erop promotie. Koopman werd aanvoerder en zou zeven seizoenen bij FC Twente blijven. In zijn eerste seizoen was hij clubtopscorer, met zeven doelpunten.

Koopman kwam in 176 competitieduels tot 36 doelpunten, voor een deel omdat hij de eerste strafschopnemer was. Aanvankelijk was hij rechtsback, maar na drie seizoenen Twente verhuisde hij naar de positie van laatste man, waarbij hij een duo vormde met voorstopper Fred Rutten. In de periode dat hij voor Twente actief was, speelde de ploeg geen wedstrijden in de Europa Cup.

Hoewel ernstig geblesseerd, verlengde Martin Koopman in 1988 zijn contract met twee jaar, met de optie om bij Twente als trainer aan de slag te gaan. Een jaar later tekende hij echter een contract bij Cambuur, waar hij de mogelijkheid kreeg het spelerschap te combineren met het trainen van het tweede elftal. In 1991 beëindigde hij op 35-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière.

Koopman bleef actief in de voetbalwereld als trainer en was als assistent achtereenvolgens in dienst van Cambuur, Go Ahead Eagles en FC Groningen. In september 1998 werd hij hoofdtrainer van FC Den Bosch, dat op dat moment onderaan in de Eerste divisie stond. Hij promoveerde naar de Eredivisie, maar werd toen hij zijn contract niet wilde verlengen in de loop van het seizoen met een afkoopsom de laan uit gestuurd.

Hierna was hij twee seizoenen coach van BV Veendam.  Op 20 november 2008 pakte Koopman zijn rol als assistent weer op bij Roda JC. Daarna werd Koopman assistent-trainer van Aad de Mos bij de Griekse club Kavála. In april 2010 neemt hij samen met Aad de Mos ontslag in Griekenland na een discussie over te vertrekken spelers. Ook ging hij samen met De Mos aan de slag bij Sparta, waar dezelfde dag Frans Adelaar was ontslagen.

Mei 2014 werd bekend dat Martin Koopman de opvolger is van Erwin Koeman bij RKC Waalwijk. In februari 2015 bleek het geen gelukkig huwelijk, de resultaten bleven uit, RKC stond onderaan en Koopman stond op straat en is tegenwoordig clubloos. Martin Koopman ging wonen in Diepenveen.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *