Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Maurice Graef (1969) - Kent u deze Nog

Maurice Graef (1969)

Maurice Graef

Maurice Graef (22 augustus 1969) presteerde het om 143 maal te scoren in 344 officiële wedstrijden. Hij kwam in de jaren ’90 als aanvaller uit voor VVV Venlo, Roda JC en NEC.

Aanvaller pur sang, Maurice Graef, was in de jaren ’90 één van de beste spitsen in de eredivisie, met als hoogtepunt de tweede plaats met Roda JC na Champions League winnaar Ajax in het seizoen 1995-1996. Samen met maatje Jeroen Boere was hij een gevreesde stoorzender en goaltjesdief. Maurice stond verder bekend als een echte sfeermaker die met zijn aanstekelijke humor een veelgevraagde gast was bij radio en tv-programma’s.

Van 1994 tot en met 1996 speelde Maurice Graef bij Roda JC. Daar beleefde hij als spits zijn meest succesvolle jaren. Toch staat hij bekend als VVV-man omdat hij twaalf seizoenen het shirt droeg van de club uit Venlo. Graef scoorde 117 doelpunten voor VVV (tot 1985 nog FC VVV geheten waarna de club weer werd omgedoopt tot alleen VVV) en is bij die club daarmee ‘topscorer aller tijden’. Zijn bijnaam ‘De Bomber’ was een vergelijking met de Duitse echte bomber Gerd Müller en dit was zeker niet misplaatst..

Een markante spits was het, die Maurice Graef. Achterover leunend op zijn bewaker en altijd met de rug naar de goal. Daarna kont erin en draaien om de as om zich zo vrij te spelen en te kunnen scoren en dit te vieren zoals Romario, met de geheven wijsvinger . Verder niet heel bijzonder maar onderscheidend in twee opzichten: een paar extra ogen in het achterhoofd en kwik in de billen. Niet artistiek maar hierdoor was hij wel een opvallende en nuttige midvoor. Graef scoorde namelijk meer goals dan dat ze asperges konden steken in en rond Limburg!

We gaan terug naar waar het voor kasteleinszoon Graef echt begon: de wedstrijd VVV – Sparta (0-2) op 17 december 1988. In zijn jeugd was hij opgeleid bij de plaatselijke voetbalclub KSV Horn, op Sportpark Casquettenakker. Een bescheiden club waarvan het eerste op zondag uitkomt in de vijfde klasse. Nadat hij van Horn naar de jeugd van de Venlose Voetbal Vereniging was gegaan in 1988 mocht hij dus aan het einde van datzelfde jaar al zijn opwachting maken in het eerste. In 1989 bleek door uitholling van zowel de technische staf als de spelersgroep de degradatie naar de Eerste Divisie echter onafwendbaar.

Graef groeide uit tot een vaste waarde die met een zekere regelmaat het doel wist te vinden. In het seizoen 1992-1993 werd Graef topscorer van de Eerste Divisie met 29 doelpunten. Daarnaast was het feest voor de maximaal 18.000 supporters in stadion ‘De Koel’: mede dankzij ene Maurice Graef promoveerde ‘The Good Old’ VVV dat jaar, evenals in 1991, naar de Eredivisie. Na ook een succesvol jaar bij VVV in de Eredivisie (veertien doelpunten), lag een transfer naar een grotere club voorhanden. Hij vertrok dan ook naar de andere Limburgse club, Roda JC uit Kerkrade.

Op voorhand had hij grote concurrentie van, ook geen rare namen, Graham Arnold, Frank Farina en Marco Boogers. Graef werd en was dus vierde keus. Zijn eerste seizoen bij ‘De Koempels’ was echter redelijk succesvol. De aanvaller van 178 centimeter wist zestien maal het vijandelijke net te vinden en maakte daarnaast ook zijn Europese debuut. Op 12 september 1995 was het Sloveense Olimpija Ljubljana de tegenstander van Roda JC in het UEFA-Cuptoernooi. Roda JC versloeg de Slovenen met 5-0. Maurice scoorde één keer, maar dat hij scoorde mag geen verrassing zijn..!

Na twee seizoenen Roda JC (zestig wedstrijden, 22 goals) vertrok Graef naar N.E.C.. Graef was te verstaan gegeven dat hij door de hevige concurrentie waarschijnlijk minder speeltijd zou krijgen. Hij besloot daarom naar Nijmegen te verkassen, een keuze waarvan hij later aan zou geven nog steeds spijt te hebben. Bij N.E.C. speelde hij een half seizoen, want in de winterstop van het seizoen 1996-1997 keerde Graef terug op het oude nest, bij VVV. Daar speelde hij totdat hij na het seizoen 2001-2002 besloot te stoppen met voetballen. Een knieblessure was hier debet aan.

Na een voetballeven vol doelpunten scoort Maurice Graef nu op een breder gebied zoals met zijn ‘KERNgezond‘ om jongeren te bewegen richting een gezondere levensstijl. In mei 2015 werd tevens bekend dat Graef opnieuw ging trouwen. Nu met Joasia Kowalik. Maurice Graef was al eens eerder getrouwd. Hij heeft twee zonen uit dat huwelijk.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *