Maurice ‘Mucki’ Banach (1967 – 1991)

Maurice Mucki Banach

Maurice ‘Mucki’ Banach (9 October 1967 – 17 November 1991)  was één van de grote Duitse talenten van zijn tijd. Kon dit helaas niet waar maken doordat hij om kwam bij een vreselijk auto-ongeluk.

Banach, spits pur sang, was een groot talent uit de Duitse voetbalschool. Door een jammerlijk ongeval zou hij dit nooit gaan waar maken.
SC Preußen Münster was de eerste club die van zijn diensten kon genieten. Hij was geen briljante voetballer, maar een killer in het strafschopgebied. Hierdoor dwong hij een overgang af naar Borussia Dortmund in 1986.

Zeventien jaar was Maurice nog maar en een doorbraak in Dortmund kwam er dan ook niet echt. In twee seizoenen werd Banach veertien maal ingebracht en wist hij twee maal het vijandelijke net te vinden.

In de zomer van 1988 besloot Banach de overstap te maken naar SG Wattenscheid 09. Dit werd wel een groot succes. Hij speelde er twee seizoenen, van 1988-1990 en liep daarin bijna ‘1 op 2’: in 69 wedstrijden scoorde Banach 32 maal in de 2. Bundesliga, dat wel. In het seizoen ’89/’90 was Banach zelfs topscorer met 22 doelpunten.

Banach speelde in 1989 ook nog drie duels voor het ‘onder 21 team’ van Duitsland. Hierin wist hij zijn naam als doelpuntenmaker niet waar te maken. Banach scoorde geen enkele keer voor ‘der junior-Mannschaft’.

Aansluitend, in de zomer van 1990, wisselde Maurice Banach van club en toog naar ‘De eerste FC Köln’. 24 doelpunten maakte hij er in 49 wedstrijden. Hij zou er ook Europees voetbal halen. Dit leverde zes wedstrijden en één goal op.

Bij FC Köln haalde Banach in 1991 de bekerfinale. Tegen Werder Bremen stond er na 120 minuten spelen een 1-1 op het scorebord. Wie anders dan Banach had, met een fraaie halve omhaal, de goal van Köln op zijn conto gezet. De Pool Andrej Rudy en Duitser Pierre Littbarski wisten ‘de pingels’ niet succesvol af te ronden waardoor Banach en de zijnen Europees voetbal mis liepen.

Een week voor zijn dood, scoorde Banach nog, ouderwets, twee keer. Dit in een thuiswedstrijd in het Mungerdorferstadion en tegen Fortuna Düsseldorf. Er werd mede door Banach’s bijdrage een 4-1 zege behaald. Bij Köln zou hij een week later zijn laatste wedstrijd spelen op 16 november 1991; een 3-0 verlies tegen Schalke ’04. De dag er op zou Maurice Banach om komen bij een vreselijk auto-ongeluk.

In 1991 sloeg het noodlot toe: de 24 jarige Banach kwam om het leven door een auto-ongeluk. Volgens de politie was de aanvaller door een klapband tegen een pijler van een brug aangereden en had vlam gevat. Op dat moment was Maurice Banach tweede, achter de Zwitserse Dortmunder Chapuisat, op de topscorerslijst van de Bundesliga met tien treffers.

Later zou uit een bloedproef blijken dat Banach teveel gedronken had. Een alcoholpromillage van 1,07, waar alles vanaf 0,8 strafbaar is in Duitsland, werd bij de voetballer gemeten. De spelers van FC Köln openden een bankrekening als steun voor de nabestaanden en Lothar Matthäus, toen aanvoerder van ‘der Manschafft’, regelde een benefietwedstrijd voor de familie Banach.

Banach is nog steeds een mythe in Duitsland. Hij liet een vrouw en twee zoontjes achter.

(Foto: Delpher)

2 reacties

  1. Op dit moment is er een aktie voor een benefietdiner. De opbrengst is voor de vrouw van Mucky Banach. Ik heb een shirt gekocht, mooi initiatief van zijn oud medespeler Andreas Gielchen.
    Litbarski Olaf Janssen en Rudy etc zijn er bij betrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *