Pierre Littbarski (1960)

Pierre Littbarski

Pierre Littbarski (16 april 1960) was een frêle Duitse dribbelaar die bekend stond om zijn O-beine. ‘Litti’ speelde het grootste deel van zijn carrière bij 1. FC Köln en won met Duitsland de Wereldbeker in 1990.

De kleine ‘Spielmacher’ maakte zijn debuut in het eerste elftal van de Keulenaars tijdens het seizoen 1978/79. De ploeg was toen net kampioen geworden van West-Duitsland. Bij ‘Die Geißböcke’ speelde Littbarski zich snel in de basis. Hij was namelijk tweebenig, had een uitstekend spelinzicht en was niet van de bal te krijgen.

Het waren destijds prima jaren voor 1. FC Köln, de ploeg eindigde steevast in het linkerrijtje. ‘Litti’ zou in zijn beginjaren bij FC Köln onder meer spelen onder trainer Rinus Michels. Die relatie was overigens niet opperbest. Littbarski zou De Generaal ooit de gekste trainer noemen die hij ooit had gehad omdat Michels hem een boete van tweeduizend mark zou hebben gegeven wegens dribbelen. In 1985 maakte de middenvelder overigens de ‘Tor des Jahres’, na een onnavolgbare dribbel tegen Werder Bremen.

Het jaar nadat FC Köln de finale van de UEFA Cup had verloren tegen Real Madrid, vertrok Pierre Littbarski naar Frankrijk. Hij tekende in 1986 een contract bij het destijds zeer ambitieuze Racing Club de Paris. De club waar Sonny Silooy later ook nog voor uit zou komen. Een succes werd dat verblijf echter niet, want in 1987 keerde de middenvelder alweer terug naar Keulen. Zijn tweede periode bij 1. FC Köln zou tot 1993 duren. In totaal zou hij meer dan 400 wedstrijden spelen bij de rood-witte formatie. Littbarski beëindigde zijn carrière in Japan, na verblijven bij JEF United en Brummell Sendai.

Pierre Littbarski maakte deel uit van een uitstekende generatie Duitse voetballers met spelers als Lothar Matthaüs, Jürgen Klinsmann, Guido Buchwald en Klaus Augenthaler. Met zijn land werd hij in 1990 wereldkampioen. Argentinië werd in de finale met 1-0 verslagen door een penalty van Andy Brehme. In 1982 en 1986 werd hij met West-Duitsland tweede op het WK. ‘Litti’ was in deze ploegen een van de creatieve breinen van Die Mannschaft.

Pierre Littbarski ging na zijn actieve loopbaan werken bij VFL Wolfsburg als  hoofd ‘Spielerbeobachtung und Entwicklung’.

(Foto: ANP – Kippa)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *