Mbark Boussoufa (1984)

Mbark Boussoufa

Mbark Boussoufa (15 augustus 1984) is een Marokkaanse voetballer die wereldwijd bekend staat als een van de meest getalenteerde spelers van zijn generatie. Begon zijn professionele voetbalcarrière in Nederland voordat hij uitgroeide tot een van de grootste voetbalsterren van Marokko.

Boussoufa’s talent werd al op jonge leeftijd opgemerkt door scouts van Ajax Amsterdam, waar hij op negen jarige leeftijd begon te spelen in de jeugdteams. Na een jeugdtoernooi werd Mbark binnen gehengeld door Chelsea. Hij ging hier in 2001 spelen bij de jeugd van de club uit Londen. In 2004 kreeg hij zijn eerste profcontract bij KAA Gent waar hij drie seizoenen zou schitteren. Want de smaakmaker wist vijftien maal te scoren in 69 wedstrijden.

Boussoufa’s succes kwam echter helemaal tot uiting toen hij in 2006 naar de Belgische club Anderlecht ging, waar hij zich snel ontpopte tot een van de belangrijkste spelers van het team. Tijdens zijn periode bij Anderlecht won de aanvallende middenvelder drie opeenvolgende titels van Speler van het Jaar in de Belgische competitie en leidde hij zijn team naar verschillende titels, waaronder de Belgische titel en de Belgische beker. In vijf seizoenen kwam hij tot 149 duels waarin hij 48 maal het vijandelijke net wist te vinden.

Een van de meest opmerkelijke verhalen over Boussoufa gaat over zijn liefdadigheidswerk in Marokko. In 2012 richtte hij namelijk de Mbark Boussoufa Foundation op, een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van Marokkaanse kinderen. De organisatie biedt ondersteuning aan projecten op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en gezondheid. Boussoufa is een fervent voorstander van onderwijs en beschouwt het als de sleutel tot succes.

Op 11 maart 2011 lieten Boussoufa en zijn club RSC Anderlecht weten dat hij de overstap maakte naar het Russische Anzji Machatsjkala. RSC Anderlecht ontving acht miljoen voor deze deal. Boussoufa speelde twee seizoenen voor Anzji, dat nadien in financiële moeilijkheden kwam. In het seizoen 2013/14 stapte hij daarom na enkele speeldagen over naar concurrent Lokomotiv Moskou. De Nederlandse-Marokkaan had het er goed maar miste wel zijn familie.

Hij speelde in Rusland onder andere samen met Samuel Eto’o en Roberto Carlos. Hij maakte indruk op zijn teamgenoten door zijn ongelooflijke technische vaardigheden. Tijdens een training liet hij eens een teamgenoot met een panna achter zich, waarna hij de bal met zijn hak over zijn eigen hoofd heen speelde en er aan de andere kant van de verdediger weer mee verderging.

Een andere anekdote over Boussoufa betreft zijn tijd bij Anzhi Makhachkala in de periode van 2011 tot 2013. Tijdens zijn periode bij Anzhi kreeg Boussoufa te maken met enkele zeer bijzondere omstandigheden. Zo werden de spelers van het team vaak vergezeld door lijfwachten, omdat het spelen van voetbalwedstrijden in het door oorlog verscheurde Dagestan niet zonder risico was.

Hij tekende in juli 2016 een contract bij Al-Jazira Club in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit na een kort verblijf bij wederom KAA Gent. In januari 2019 verbond hij zich aan Al-Shabab uit Saoedi-Arabië. In augustus 2019 ging hij in Qatar voor Al-Sailiya spelen, waar hij in juli 2020 zijn voetbalcarrière beëindigde. Mbark Boussoufa heeft zijn stempel gedrukt op de voetbalwereld met zijn technische vaardigheden, snelheid en nauwkeurigheid in het passen van de bal. Hij heeft talloze onderscheidingen gewonnen en heeft het Marokkaanse nationale team vertegenwoordigd op meerdere internationale toernooien.

Boussoufa kreeg in 2006 zijn eerste opgroep voor het Marokkaans voetbalelftal. Dit was voor een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. Ondanks de interesse van de Nederlandse bondscoach gaf Boussoufa aan uit te zullen blijven komen voor Marokko. Deze beslissing werd onherroepelijk na zijn basisplaats in een kwalificatiewedstrijd voor de African Nations Cup tussen Marokko en Malawi.

Deze eerste officiële interland met inzet leverde de middenvelder ook zijn eerste doelpunt op voor de Atlas Lions. Hij scoorde de 2–0 tijdens de tweede helft en zette zo meteen ook de eindstand op het bord. Mbark Boussoufa nam met Marokko deel aan het Afrikaans kampioenschap 2012, het Afrikaans kampioenschap 2017, het WK 2018 en het Afrikaans kampioenschap 2019. Direct na afloop van het laatste toernooi, maakte hij bekend dat hij stopte als international. Hij had inmiddels zeventig caps achter zijn naam staan waarin hij acht maal doelpuntte. Ooit sprak de fijnbesnaarde middenvelder uit iets te willen gaan doen met management in de voetballerij. Een kwestie van tijd dus…

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *