Mika Nurmela (1971)

Mika Nurmela

Mika Nurmela (26 december 1971) speelde jarenlang bij FC Emmen en groeide bij SC Heerenveen uit tot ‘Koning van de assist’. Voetbalde in Nederland ook nog even voor Heracles Almelo.

Mika Nurmela
Mika Nurmela

Mika Nurmela begon zijn carrière in 1990 bij de Finse club Rauman Pallo. In 1991 vertrok hij naar FC Haka, waar hij twee seizoenen heeft gespeeld. Hierna zou hij drie seizoenen uitkomen voor het Zweedse Malmö FF. Vervolgens speelde Mika acht seizoenen in Nederland. Waarvan vier in de eerste divisie bij Emmen en eveneens vier voor SC Heerenveen in de Eredivisie. Bij de laatste club groeide hij uit tot koning van de assist met zijn ongelooflijk gevaarlijke voorzetten vanaf de rechterflank.

Tussen 1995 en 1999 speelde Nurmela 122 officiële wedstrijden voor FC Emmen. En negentien maal zou Mika hierin een goal maken. Hij trad hiermee in de voet(bal)sporen van een andere cultheld: Mika Lipponen. De Fin met de lange blonde haren was zelfs debet aan deze overgang. Emmen was in die periode een succesvol team. Want alle vier seizoenen werd de nacompetitie behaald. Helaas kwamen Nurmela en zijn teamgenoten telkens net iets te kort om te promoveren.

In 1999 leidde het goede spel van de Fin tot een overgang naar Friesland. Bij SC Heerenveen werd duidelijk dat ze een man met een gouden rechtervoet hadden binnengehaald. Hij speelde vaak rechts op het middenveld of rechteraanvaller. Nurmela beschikte over een perfecte voorzet, gaf daarnaast erg veel assists en ook niet onbelangrijk: scoorde ook nog regelmatig uit een vrije trap. Nurmela was daardoor vier jaar niet meer weg te denken uit de basiself van ‘De Superfriezen’.

In 2000 kwalificeerde SC Heerenveen, met Nurmela in de gelederen, zich via de tweede plaats in de competitie voor de UEFA Champions League. In 2003 slaagden de Friezen er niet in zich te plaatsen voor de UEFA Cup via de Intertoto-finale tegen Villarreal. De Spaanse club won met 1–2 in Friesland en hield SC Heerenveen van scoren af in het El Madrigal waar de eindstand op 0-0 bleef steken. Voor Mika was het in 2003 tijd om te vertrekken. Op zoek naar een nieuw avontuur.

Na zijn avontuur in Nederland vertrok hij naar het Duitse 1. FC Kaiserslautern. Waar Mika echter niet helemaal uit de verf kwam en regelmatig buiten de basiself werd gelaten. Hij maakte het Finse seizoen 2005 af in de hoofdstad bij HJK Helsinki. Daarna wist zijn zaakwaarnemer hem in november 2005 te koppelen aan het gepromoveerde Heracles Almelo, waar hij een belangrijke rol had als speler met ervaring.

Heracles zocht al sinds de promotie in de zomer van 2005 naar spelers. Er was een tekort aan een rechtsback. En door de langdurige blessure van Bernard Hofstede ook een rechter spits. Heracles kon met Mika Nurmela beide posities opvullen. Eigenlijk was Nurmela in staat om alle posities op recht te bekleden. De aankoop was dus zeker niet onverstandig voor een club als Heracles dat niet over een uitgebreid middenveld beschikte. Nurmela zou uiteindelijk 22 maal (twee goals) in actie komen en twee goals produceren.

Na het seizoen 2005/2006 keerde Nurmela namelijk terug naar zijn vaderland om wederom voor HJK Helsinki te gaan spelen. In het seizoen 2008 speelde hij voor RoPS Rovaniemi op het tweede Finse niveau. Ergens in 2014 kwam naar buiten dat Mika Nurmela technisch directeur en speler was geworden bij AC Oulu. Dit is een club uit de stad Oulu, dat in het noordwesten van Finland ligt. Hier zou hij er uiteindelijk ook de brui aan geven.

Nurmela was tot aan de verloren wedstrijd op 8 juni 2005 tegen Nederland (0-4) een vaste waarde voor het Finse nationale elftal. Hij speelde in totaal 71 interlands waarin hij vijf keer scoorde. Nurmela maakte zijn debuut op 4 november 1992 in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Tunesië (1-1), net als Aki Hyryläinen (HJK Helsinki), Sami Hyypiä (MyPa) en Antti Niemi (HJK Helsinki). Uiteindelijk stokte het aantal interlands pas bij 71. Vijf maal daarin stond de naam van Nurmela op het scorebord als doelpuntenmaker.

In 2014 kwam naar buiten dat Mika Nurmela technisch directeur was geworden bij zijn club AC Oulu.  Sinds hij gestopt is als voetballer, in 2014, was Mika werkzaam bij de Finse voetbalbond. Daarna kreeg hij de functie assistent bondscoach voor het Finse nationale elftal.

(Foto: Wikimedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *