Sami Hyypia (1973)

Sami Hyypia

Sami Hyypia (7 oktober 1973) was een imposante verdediger die mede dankzij zijn leerschool bij Willem II in Liverpool kon uitgroeien tot een legende.

De Fin werd door Willem II gescout in zijn vaderland, bij MyPa 47, de club waarvoor ook Jari Litmanen ooit uitkwam. Hij tekende in 1995 een contract in Brabant. De Tricolores waren op dat moment een keurige middenmoter in de Eredivisie. Hij speelde in die tijd onder meer samen met gerenommeerde voetballers als Geoffrey Prommayon, John Feskens, landgenoot Joonas Kolkka en Jack de Gier.

Hyypia maakte indruk in Tilburg. Hij was moeilijk te passeren, kopsterk en was een echte leider. Het werd helemaal mooi toen Co Adriaanse de trainer werd van Willem II. In 1998 werd de ploeg vijfde en kwalificeerde zich daarmee voor de UEFA Cup. In 1999 werd het sprookje nog mooier. Willem II werd achter Feyenoord tweede en presteerde daarmee bijna het onmogelijke. De ploeg mocht meespelen in de Champions League.

Dat kampioenenbal zou Hyypia niet meer meemaken met zijn Tilburgse ploeggenoten. Voor circa 3,5 miljoen euro werd hij gekocht door Liverpool. Daar was hij in het begin de grote onbekende, langzamerhand groeide hij echter uit tot een legende bij The Reds. Hij zou tien seizoenen spelen bij de ploeg en een grote steunpilaar zijn in de achterhoede.

Met de ploeg won hij vele prijzen. Waaronder de UEFA Cup in 2001, de FA Cup in 2006 en de Super Cup in 2005. Zijn mooiste prijs was natuurlijk de Champions League in 2005. In de knotsgekke wedstrijd tegen AC Milan wist de ploeg een 3-0 achterstand ongedaan te maken om vervolgens de cup te winnen na strafschoppen. ‘The Big Fin’ speelde 464 wedstrijden voor Liverpool en is beschouwd als een van de beste centrumverdedigers van de club ooit. Bekijk ook het indrukwekkende afscheid van Hyppia bij de club.

In 2009 koos Hyypia nog eenmaal voor een nieuw avontuur. Willem II hoopte hem te kunnen verleiden om in Tilburg zijn carrière af te sluiten, maar hij koos ervoor om nog twee jaar bij Bayer Leverkusen te gaan spelen. Daar beëindigde hij zijn carrière in 2011 en is hij nu manager.

Sami Hyypia, samen met Jari Litmanen een van de beste Finse voetballers aller tijden, speelde 105 interlands. Hij werd maar liefst zeven maal voetballer van het jaar in zijn vaderland.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *