Mika Lipponen (1964)

Mika Lipponen

Mika Lipponen (9 mei 1964) was een opvallende verschijning uit Finland door zijn witte lange haren. Speelde vier seizoenen voor FC Twente en twee voor FC Emmen.

Lipponen was een centrumspits van origine, maar speelde in de latere jaren van zijn loopbaan juist meer en meer via de flanken. De blonde aanvaller speelde vanaf 1981 voor TPS Turku. In 1983 en 1984 werd hij zelfs topscorer van de Veikkausliiga, de hoogste divisie van Finland. In 1985 vertrok hij naar het Spaanse Real Mallorca.

Lipponen had moeite met aarden in Spanje en raakte na een trainerswissel alras op een zijspoor. Waarna hij tijdens het seizoen naar FC Twente verkaste. Hier zou hij vier jaar blijven. De aanvaller speelde 107 wedstrijden voor de Tukkers, waarin hij 24 maal scoorde. Als eerste Finse speler in de geschiedenis van FC Twente, wist Mika Lipponen ook nog eens topscorer van de club te worden. De kleine witblonde Finse international wist namelijk acht keer het net te vinden.

In 1989 tekende Lipponen een contract bij het Zwitserse FC Aarau. Hier zou hij drie seizoenen voor uitkomen. Na een korte terugkeer bij TPS Turku kwam Mika in 1993 terug naar Nederland. Namelijk om te gaan spelen voor eerstedivisionist Emmen. In 1995 moest hij echter noodgedwongen wegens een hamstringblessure stoppen. Hij trad vervolgens als scout in dienst bij Emmen. In deze functie haalde hij onder andere zijn land- en naamgenoot Mika Nurmela naar Nederland. Nadat zijn dienstverband bij Emmen werd beëindigd, zette Lipponen zijn loopbaan als scout voort bij Feyenoord.

Mika Lipponen kwam in totaal 46 keer (elf doelpunten) uit voor de nationale ploeg van Finland in de periode 1983–1991. In 1985 scoorde hij in de interland thuis tegen Roemenië een geniale goal met zijn hak a la Willy-Carbo. Zie hiervoor ook onderstaand filmpje.

Op de elftalfoto:

Eredivisie ’88-’89 FC Twente. Staand achter (vlnr): Jan Pouls, Andy Scharmin, Eric van Rossum, Piet Keur, Marco Roelofsen, Andre Paus, Henry Meijerman, Martin Koopman. Midden (vlnr): Jan Steenbeke (masseur), Wilfried Elzinga, Pieter Huistra, Frank Ensink, Hans De Koning, Michael Dikken, Mika Lipponen, Patrick Bosch, Paul Krijnsen (fysiotherapeut). Zittend: (vlnr): Wim Balm, John Neijenhuis, Theo Vonk (trainer), Robin Schmidt, Fred Rutten.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *