KENTUDEZENOG

Nii Lamptey (1974)

Nii Lamptey Odartey (16 december 1974) was ooit een supertalent van onder meer Anderlecht en PSV, maar daarna raakte zijn carrière in het slop.

Via landgenoot Stephan Keshi werd Lamptey werd op 15-jarige leeftijd België binnengesmokkeld nadat hij in 1991 grote indruk had gemaakt op het WK voor teams onder de 17 jaar, waarbij Ghana de gouden medaille in de wacht sleepte. Trainer Aad de Mos, die van Anderlecht naar PSV vertrok, nam de Ghanees als huurling mee naar Eindhoven. Hij speelde een prima seizoen in de lichtstad en werd er zelfs clubtopscorer, hij scoorde onder meer twee keer in de wedstrijd tegen Ajax die met 4-1 gewonnen werd. Maar PSV vond de transfersom te hoog en had bovendien Ronaldo als nieuwe spits aangetrokken.

Het was de start van een zwerftocht langs vele clubs over de hele wereld, hij speelde in bijvoorbeeld in Engeland, Italië, Argentinië, Turkije, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kon hij zijn grote talent nooit meer etaleren dat hij in zijn jonge jaren liet zien.

Lamptey leed als jonkie onder de torenhoge verwachtingen van alles en iedereen en bereikte vanwege de grote druk nooit de sterstatus van zijn  leeftijdgenoten Del Piero en Juan Veron.

Na zijn carrière stichtte de Ghanees een school waar nu 400 kinderen onderwijs krijgen. Ook leidt hij een veeboerderij met 300 koeien en is hij assistent-trainer bij de Ghanese eersteklasser Eleven Wise Sekondi. Zijn leven is getekend omdat hij twee kinderen verloor aan een longziekte.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Volkskrant-journalist Willem Vissers en multimediajournalist André van der Stouwe maakten een paar jaar geleden een indrukwekkende reportage over Lamptey in Ghana. Hierin sprak de oud-spits zijn bewondering uit voor zijn ex-trainer Aad de Mos, die hij altijd als een vaderfiguur heeft ervaren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Danny van Strien 11 oktober, 2017

    Was een wereld talent net als
    Zo vele die het niet heeft gered

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén