Nii Lamptey (1974)

Nii Lamptey

Nii Lamptey Odartey (16 december 1974) was ooit een supertalent van onder meer Anderlecht en PSV, maar daarna raakte zijn carrière in het slop.

Via landgenoot Stephan Keshi werd Lamptey werd op 15-jarige leeftijd België binnengesmokkeld. Dit nadat hij in 1991 grote indruk had gemaakt op het WK voor teams onder de 17 jaar. Waarbij Ghana de gouden medaille in de wacht sleepte. Trainer Aad de Mos, die van Anderlecht naar PSV vertrok, nam de Ghanees als huurling mee naar Eindhoven. Lamptey speelde een prima seizoen in de lichtstad en werd er zelfs clubtopscorer. Want hij scoorde onder meer twee keer in de wedstrijd tegen Ajax die een 4-1 winst opleverde. PSV vond echter de transfersom te hoog en had bovendien Ronaldo als nieuwe spits aangetrokken.

Het was de start van een zwerftocht langs vele clubs over de hele wereld. Zo speelde hij in bijvoorbeeld Engeland, Italië, Argentinië, Turkije, China en de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kon hij zijn grote talent nooit meer etaleren dat hij in zijn jonge jaren liet zien. Na één seizoen PSV speelt Lamptey achtereenvolgens voor Aston Villa, Coventry City, Venezia, Union Santa Fé, Ankaragücü, União Leiria, SpVgg Greuther Fürth, Shandong Luneng, Al-Nasr en Asante Kotoko.

Met Kotoko won Lamptey in 2005 het kampioenschap. Waarna hij besloot te stoppen met voetballen. Door zijn carrièreverloop is Lamptey synoniem komen te staan voor het waarschuwende verhaal dat jonge, succesvolle spelers de te grote druk op hun schouders in veel gevallen niet aankunnen. Maar ook dat door een gebrek aan goede scholing en begeleiding jonge spelers een makkelijke prooi kunnen zijn voor spelersmakelaars.

Lamptey leed als jonkie onder de torenhoge verwachtingen van alles en iedereen en bereikte vanwege de grote druk nooit de sterstatus van zijn  leeftijdgenoten Del Piero en Juan Veron.

Na zijn carrière stichtte de Ghanees een school waar nu 400 kinderen onderwijs krijgen. Ook leidde hij een veeboerderij met 300 koeien. En daarnaast kreeg hij een baan als assistent-trainer bij de Ghanese eersteklasser Eleven Wise Sekondi. In 2010 startte Nii zijn eigen voetbalacademie. Nii Lamptey zijn leven is getekend omdat hij twee kinderen verloor aan een longziekte.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Volkskrant-journalist Willem Vissers en multimediajournalist André van der Stouwe maakten een paar jaar geleden een indrukwekkende reportage over Lamptey in Ghana. Hierin sprak de oud-spits zijn bewondering uit voor zijn ex-trainer Aad de Mos, die hij altijd als een vaderfiguur heeft ervaren.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *