Patrick Battiston (1957)

Patrick Battiston (12 maart 1957) was een Franse verdediger die in zijn loopbaan alleen voor clubs speelde uit zijn geboorteland. Voor de nationale ploeg van de Fransen was Battiston acht jaar lang een zekerheidje en in één van zijn 56 wedstrijden voor Les Bleus werd hij getroffen door een horrorovertreding van de Duitse doelman Toni Schumacher. Door de overtreding raakte hij bewusteloos, verloor hij twee tanden, werden er nekwervels beschadigd en kreeg tevens zijn ruggegraat een oplawaai te verduren. Later raakte hij ook nog voor even in coma. Ondanks dit afschuwelijke incident, wat plaatsvond tijdens het WK ’82, kon Battiston wel zijn carrière vervolgen en wist hij onder meer in 1984 het EK te winnen.

Battiston belandde via de jeugd van Talange in 1973 bij FC Metz. Bij de club uit het noord-oosten van Frankrijk zou de verdediger tot 1980 blijven, maar geen prijzen winnen. Nadat hij was overgestapt naar Saint-Etienne wist hij zijn eerste grote prijs te pakken door in 1981 landskampioen te worden, dit deed hij samen met onder meer Johnny Rep,die destijds ook bij Saint-Etienne speelde. Hierna vertrok Battiston naar Girondins de Bordeaux en in de wijnstad werd hij driemaal landskampioen en won hij tweemaal de nationale beker. In de zomer van 1984 wist hij ook nog eens met zijn land het Europees Kampioenschap te winnen wat in eigen land werd gehouden. Onder leiding van spelmaker Michel Platini werd Spanje in finale met 2-0 verslagen.

In 1987 tekende Battiston voor AS Monaco, waarmee hij een jaar later landskampioen werd, om vervolgens in 1989 weer terug te keren bij Bordeaux. Hier zou hij nog twee seizoenen voetballen waarna hij in 1991 met profvoetbal zou stoppen.

Ondanks de bijzonder fraaie carrière die de Battiston heeft gehad, wordt hij vooral gelinkt aan de schandalige overtreding van Toni Schumacher. Maar voetballen kon hij wel en fraai scoren ook:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *