Patrick Battiston (1957)

Patrick Battiston

Patrick Battiston (12 maart 1957) was een Franse verdediger die in zijn loopbaan alleen voor clubs speelde uit zijn geboorteland.

Voor de nationale ploeg van de Fransen was Battiston acht jaar lang een zekerheidje. Maar in één van zijn 56 wedstrijden voor Les Bleus zagen we hem hard getroffen door een horrorovertreding van de Duitse doelman Toni Schumacher. Door de overtreding raakte hij bewusteloos, verloor hij twee tanden, waren zijn nekwervels beschadigd en kreeg tevens zijn ruggengraat een oplawaai te verduren.

Later raakte hij ook nog voor even in coma. Ondanks dit afschuwelijke incident, wat plaatsvond tijdens het WK ’82, kon Battiston gelukkig wel zijn carrière vervolgen. Zo wist hij onder meer in 1984 het EK te winnen.

Battiston belandde via de jeugd van Talange in 1973 bij FC Metz. Bij de club uit het noord-oosten van Frankrijk zou de verdediger tot 1980 blijven. Maar zou er geen prijzen winnen. Nadat hij was overgestapt naar Saint-Etienne wist hij zijn eerste grote prijs te pakken door in 1981 landskampioen te worden. Dit deed hij samen met onder meer Johnny Rep, die destijds ook bij Saint-Etienne speelde.

Hierna vertrok Battiston naar Girondins de Bordeaux. In de wijnstad won hij driemaal het landskampioenschap. Ook won hij tweemaal de nationale beker. In de zomer van 1984 wist Patrick ook nog eens met zijn land het Europees Kampioenschap te winnen. Wat zich in eigen land afspeelde. Onder leiding van spelmaker Michel Platini werd Spanje in finale met 2-0 verslagen.

In 1987 tekende Battiston voor AS Monaco, waarmee hij een jaar later landskampioen werd, om vervolgens in 1989 weer terug te keren bij Bordeaux. Hier zou hij nog twee seizoenen voetballen waarna hij in 1991 met profvoetbal zou stoppen.

Ondanks de bijzonder fraaie carrière die de Patrick Battiston heeft gehad, wordt hij vooral gelinkt aan de schandalige overtreding van Toni Schumacher. Maar voetballen kon hij wel en fraai scoren ook:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *