Harry van der Laan (1964)

Harry van der Laan

Harry van der Laan (24 februari 1964), was een kleurrijke spits die altijd en overal het net wist te vinden, al was dat met name in de Eerste divisie.

De aanvaller begon zijn profcarrière bij FC Den Haag, dat hem wegplukte bij RVC uit Rijswijk. Co Adriaanse was destijds trainer van de club uit de hofstad, met destijds onder meer Leo Schellevis, Frans Danen en Marco Gentile in de gelederen.

Hoewel de twee verschillende persoonlijkheden regelmatig botsten met elkaar, Adriaanse noemde de spits ooit een egotripper, scoorde ‘Haagse Harry’ er lustig op los in het Zuiderpark. Zijn goede spel leverde hem een transfer op naar Feyenoord in 1990.

Zijn avontuur in Rotterdam werd geen groot succes. In de Kuip speelde hij slechts één seizoen. Hij scoorde negen keer, waaronder vier keer in de thuiswedstrijd tegen MVV. Feyenoord won deze wedstrijd afgetekend met 6-0. József Kiprich en Ioan Sabau scoorden de andere treffers.

Na zijn mislukte seizoen in De Kuip ging Harry van der Laan weer voetballen bij ADO den Haag. Alwaar hij het scoren weer oppakte. Hij speelde vier seizoenen in Den Haag, waarna hij naar Dordrecht ’90 werd getransfereerd in 1995. In 1996 trok hij naar Cambuur Leeuwarden, waar hij twee seizoenen voetbalde.

Van der Laan beleefde een prima periode met de Friezen, de Geelblauwen promoveerden in 1998 via de nacompetitie zelfs naar de Eredivisie. Met onder meer Leonard van Utrecht, Marinus Dijkhuizen en René van Rijswijk vormde de spits een levensgevaarlijke voorhoede.

Na de promotie vertrok Harry van der Laan naar FC Den Bosch, waar hij samen met routiniers Hans Gillhaus, Fred van der Hoorn, Jan van Grinsven en Arnold Scholten de kar ging trekken. Ook met deze ploeg wist Harry van der Laan promotie af te dwingen. In zijn eerste seizoen in Den Bosch scoorde hij maar liefst 30 keer.

In 2001 moest hij vertrekken uit Den Bosch vanwege financiële problemen. Hij zou gaan voetballen in de Italiaanse Serie C bij Viterbese, maar dat ketste op het laatste moment af.

Zo eindigde een doelpuntrijke carrière van de kleurrijke en welbespraakte spits, wiens haar steevast keurig in de plooi zat. Tegenwoordig is Harry van der Laan spitsentrainer bij Excelsior en analist bij FOX Sports.

(Foto ANP – Ruud Hoff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *