Piet hamberg

Piet Hamberg (1954)

Piet Hamberg (22 januari 1954) was een modale voetballer die speelde voor Vitesse, N.E.C., FC Wageningen, FC Utrecht, Servette en Ajax. Werke als technisch manager van de jeugdopleiding van Liverpool.

Hambergs zijn carrière begon bij v.v. BNC, de plaatselijke voetbalclub uit Finsterwolde (provincie Groningen) Daarna volgden clubs als Vitesse, N.E.C. (1 hele wedstrijd en geen goals), FC Wageningen (31 wedstrijden, 4 goals), FC Utrecht (55 potjes, 8 goals), Servette en Ajax.

Bij Ajax speelde Piet 18 keer en wist daarin vier maal het net te vinden. Hamberg is zelf van mening dat hij bij Ajax (juli 1980-juni 1982, linkerspits, linkermiddenvelder) heeft gefaald omdat het zijn doelstelling was om geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal.

Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Madrid (afscheidswedstrijd van de ruim 1 jaar eerder, medio 1980, vertrokken Ruud Krol) raakte de stramme spits Hamberg geblesseerd aan zijn knie, wat na de competitie-wedstrijd uit tegen PSV een kapotte meniscus zou blijken te zijn (oktober 1981). Dit betekende, veel te jong, het einde van zijn actieve carrière op 27-jarige leeftijd.

Na zijn carrière als speler werd hij coach en werkte hij in Nederland, Saoedi-Arabië, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten en Togo. In Nederland was hij actief bij hoofdklasser IJsselmeervogels. Hij leidde Saoedi-Arabië onder de 20 naar de wereldbeker waarna hij coach werd bij het Libische Al Ahly. De club van Saadi Kadhafi.

In 2003 verving hij Jan Versleijen als trainer bij Al-Jazeera Club, een club uit de Verenigde Arabische Emiraten.
Piet Hamberg was de eerste buitenlandse voetbaltrainer die weer werkzaam was in Libië toen in 2000 het embargo in het land werd opgeheven en de grenzen weer open gingen.

In 2006 was hij assistent van Otto Pfister tijdens het WK 2006 met Togo. Hoewel, Hamberg en Pfister trokken zich terug nadat was bekendgemaakt dat de spelers hun beloofde premies voor het kwalificeren voor het WK nog niet hadden gehad. Uiteindelijk keerde alleen Pfister terug en besloot Piet Hamberg dit niet te doen. Hamberg vertelde de pers dat hij achter zijn woorden bleef staan.

Ondertussen was Hamberg tussen 1997 en 2007 driemaal coach van het Zwitserse Grasshoppers dat hij voor de laatste keer in april 2007 zou verlaten. In juli van datzelfde jaar kwam hij bij de jeugdacademie van Liverpool terecht.

(Foto: ANP – Foundation)

Previous Article
Next Article

One thought on “Piet Hamberg (1954)

 • Dick van Londen
  4 juli, 2015 at 17:29

  Dag Piet,

  Je interview in VI gelezen. Volkomen mee eens. Het is schrikbarend dat 90% van de jeugd op academies voortijdig strandt. Heb een integrale methodiek ontwikkeld, die ik deze zomer in Turkije met clubs en scholen ga uitrollen. Mark Wotte en Andre van der Ley zijn mijn ambassadeurs . Ook via Wim Jonk aan Ajax aangeboden, maar Wim schijnt moeilijk te liggen op dit moment. Misschien dat we een keer hierover kunnen skypen.
  Met vriendelijke groet,
  Dick van Londen
  mob +31(0)630422338

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »