Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Prince Opoku Bismark Polley Sampene (1969) - Kent u deze Nog

Prince Opoku Bismark Polley Sampene (1969)

Prince Polley

Prince Opoku Bismark Polley Sampene (4 mei 1969) is een Ghanees die zijn sporen in Nederland verdiende bij Sparta, Heerenveen, Excelsior en FC Twente. Daarnaast speelde de spits in België en Zwitserland.

Polley begon zijn voetbalcarrière bij Asante Kotoko in zijn geboortestad Kumasi. Met die club behaalde hij driemaal de Ghanese landstitel. Hierna maakte hij de overstap naar Sparta Rotterdam. Hier dook hij op vanuit het niets en na twee seizoenen gespeeld te hebben in het rood wit (zwarte broekjes) van Sparta, speelde hij verder onder andere voor Beerschot AC, Germinal Ekeren, FC Twente, SC Heerenveen en SBV Excelsior. Na een jaar amateurvoetbal bij VV Heerjansdam, waarmee hij naar de Hoofdklasse wist te promoveren, rondde hij zijn carrière af, na 326 wedstijden en 82 goals, bij het Zwitserse FC Aarau.

Polley was een kleurrijke speler door zijn grappige naam en dito uitstraling. Door zijn treffer wonnen in 1992 de Tukkers van FC Twente voor het eerst in de geschiedenis in Amsterdam van Ajax. In een volgepakt Olympisch Stadion zien 25.000 man hoe Polley op een besneeuwd veld al vallend doelman Menzo passeert. Hij neemt zo de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening.

Oud-teamgenoot Jan van Halst vertelde dat Polley altijd een vreemde vogel was in de FC Twente-selectie. In de kleedkamer leek het of hij begreep wat de tactiek ging worden. En vervolgens deed hij precies het tegenovergestelde op het veld. Zolang hij scoorde vond men het wel best. Drie maal heeft Jan hem uitgenodigd eens te komen fonduen in Huize van Halst en drie maal kwam Prince niet opdagen omdat hij lag te slapen.

Van 1990 tot en met 1994 maakte Polley deel uit van de nationale selectie van Ghana. In 1994 maakte hij in de groepsfase in de 87e minuut de winnende treffer tegen Senegal. Hiermee nam hij naar eigen zeggen wraak voor de beslissing van de Ghanese bondscoach hem niet in de basis op te stellen, na de erbarmelijke omstandigheden die hij voorafgaand aan de African Cup bij een trainingskamp had moeten ondergaan.

De oud-voetballer heeft inmiddels een eigen constructiebedrijfje dat aan wegenbouw en huizenbouw doet. Daarnaast verhuurt hij gigantische vrachtwagens die over de wegen in West-Afrika razen.

Prince Polley had nog een leuke boodschap voor zijn vriend Jan van Halst in petto, toen deze nog manager algemene zaken was bij FC Twente.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *