Richard Sneekes (1968)

Richard Sneekes

Richard Sneekes (30 oktober 1968) was een middenvelder die lange tijd de jongste debutant ooit was bij Ajax. Later speelde de langharige middenvelder onder meer bij Fortuna Sittard, in Zwitserland en lange tijd in Engeland, waar hij nog steeds woont.

Richard Sneekes debuteerde al op zijn zestiende in Ajax 1. Johan Cruijff liet hem op 27 oktober 1985 tijdens de wedstrijd tegen Haarlem (5-1) in de 82e minuut invallen voor Rob de Wit. Bijna zeven jaar zou hij het predicaat ‘jongste debutant’ met zich meedragen. In 1992 loste Clarence Seedorf hem af tijdens de bekerwedstrijd VVV – Ajax (3-7).

Sneekes behoorde tot een prima generatie Ajax-talenten met onder meer Richard Witschge, Frank en Ronald de Boer. Ook spelers als Marcel Keizer, Walter Smak en Desmond Gemert behoorden tot de talenten van die tijd. Met Ajax 2 werd in 1988 zelfs de kwartfinale van de KNVB-beker gehaald. De ploeg – waarvan Sneekes aanvoerder was – versloeg onder meer FC Groningen, Sparta en FC Utrecht.

In 1988 werd Sneekes door Ajax verhuurd aan FC Volendam. Achter het spitsenkoppel Gert Jan Duif en Steve van Dorpel speelde hij een prima seizoen. Volendam bood hem een contract aan als semi-prof en hij kon ook terug naar Ajax, maar de frele middenvelder tekende een contract bij Fortuna Sittard. Daar kon hij full-prof worden en onder trainer Han Berger waren er meer speelkansen dan bij Ajax.

Op De Baandert waren de verwachtingen hooggespannen. Het Limburgs Dagblad kopte bij zijn transfer met ‘Fortuna Sittard haalt kanjer Richard Sneekes binnen’. De start viel echter tegen. Hij woonde voor het eerst op zichzelf en was veelal aangewezen op snackbars en pizzeria’s. Na een moeizaam seizoen zou het toch goed komen. Sneekes speelde uiteindelijk vier seizoenen in Limburg, samen met spelers als René Maessen, Jos Mordang en Ruud Hesp. In 1993 degradeerde de club en Fortuna wilde hem kwijt omdat het moeite had zijn salaris door te betalen.

Sneekes werd in 1993 daarom verhuurd aan Locarno, om vervolgens na één seizoen in Engeland terecht te komen, bij Bolton Wanderers. In Engeland zou hij zijn beste tijd beleven als voetballer. Met Bolton Wanderers promoveerde hij al na één seizoen naar de Premier Leage. Helaas verloor hij toen zijn basisplaats, waarna hij tekende bij West Bromwich Albion. Bij The Baggies zou hij zes seizoenen spelen. In 2003 beëindigde hij zijn loopbaan bij Herfølge BK in Denemarken. In 2007 speelde hij overigens nog enkele wedstrijden bij Hinckley United.

Sneekes was in het veld een opvallende verschijning met z’n lange blonde manen. Voor de echte top kwam hij uiteindelijk tekort, maar was bij vrijwel al zijn clubs erg populair. Hij was een echte publieksspeler en vooral in Engeland een uitstekende aanjager op het middenveld.

De Amsterdammer is na zijn loopbaan in Engeland blijven plakken. Richard Sneekes kreeg onder meer de functie als trainer van Halesowen Town. Zijn stiefdochter Melissa blinkt uit op een ander gebied. Zij werd in 2007 Miss Nederland.

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *