Robert ‘Bobby’ Vosmaer (1951)

Robert 'Bobby' Vosmaer (1951)

Robert (‘Bobby’) Vosmaer (17 juli 1951) behaalde zijn grootste successen bij MVV maar speelde ook voor Haarlem, AZ ’67 en in Canada en de Verenigde Staten. Was tevens international.

Robert ‘Bobby’ Vosmaer (1951) speelde rond 1970 voor de Haagse amateurclub VUC en studeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hij kreeg in deze periode van bondscoach Arie de Vroet een uitnodiging in de bus voor het Nederlands amateurelftal. In deze periode waren Vroet en zijn mannen druk met het afwerken van kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Zomerspelen 1972.

In 1972 bleek dat Vosmaer door trainer Joop Brand naar Haarlem was gehaald. De overstap van amateurs naar Eredivisie bleek nauwelijks problemen op te leveren. Vosmaer werd namelijk al snel een vaste waarde. Ook kreeg hij als Haarlem-speler een aantal keer een uitnodiging voor Jong Oranje.

In 1974 volgde Vosmaer zijn coach Brand naar AZ’67. Hier waren de ondernemers Cees en Klaas Molenaar bezig een topclub te formeren. Zijn eerste seizoen in Alkmaar was zeer succesvol. Vosmaer scoorde namelijk tien doelpunten in 31 competitiewedstrijden. Ook werd hij in april 1975 door bondscoach George Knobel voor het eerst opgeroepen voor het ‘echte’ Nederlands elftal.

Met een invalbeurt voor ploeggenoot Kees Kist maakte Bobby op 30 april 1975 zijn interlanddebuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen België. Een maand later stond hij bij afwezigheid van de spelers van Ajax in de basis in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Joegoslavië.

In het volgende seizoen stagneerde de loopbaan van Vosmaer. Door blessures kwam hij maar enkele keren in actie voor AZ’67. Ook werd hij niet meer uitgenodigd voor het Nederlands elftal. Een succesvolle rentree bleef uit en in oktober 1977 toog Vosmaer dan ook naar Maastricht om te gaan spelen voor MVV.

Deze Maastrichtse club kwam op dat moment uit in de Eerste Divisie. Mede dankzij de kwaliteiten van Vosmaer behaalde MVV de tweede stek. Via de nacompetitie wisten Vosmaer en zijn voetbalvrienden zelfs promotie af te dwingen. Er leek daarna sprake dat hij terug zou gaan naar AZ. Maar in juli 1978 werd bekend dat Vosmaer was afgekeurd voor het betaalde voetbal. Hij was twee maal aan de rechter achillespees geopereerd, maar nu ging het niet meer.

Na zijn voetbalcarrière was Vosmaer onder meer werkzaam als journalist. In seizoen 1979/80 kwam hij voor het team Limburg van trainer Frans Körver uit in de Mini-voetbalshow. In 1980 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij opnieuw als voetballer actief was in onder andere de North American Soccer League.

Robert ‘Bobby’ Vosmaer (1951) speelde achtereenvolgens voor Philadelphia Fury, Montreal Manic in Canada, Chicago Sting en Pittsburgh Spirit. Vosmaer sloot zijn carrière definitief af in 1989. Hij pakte het beroep van trainer op en ging aan de slag als manager van diverse ploegen in Noord-Amerika. Sinds 2005 hield Bobby zich bezig met de opleiding van jeugdvoetballers in de omgeving van Pittsburgh.

Bobby Vosmaer is een broer van acteur Pim Vosmaer.

Eén reactie

  1. Ik heb nog met Bobby in VUC gevoetbald, wist niet dat hij naar de V.S. is gegaan. Interessant en leuk om e.e.a. over hem te lezen, ik heb ook zijn moeder en Pim gekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *