Twan Scheepers (1971)

Twan Scheepers

Twan Scheepers (8 november 1971) was een rappe aanvaller die achteraf gezien zijn hoogtepunt al aan het begin van zijn carrière beleefde. Namelijk een kampioenschap met PSV en de samenwerking met voetballers zoals Romário, John Bosman, Hans van Breukelen en Wim Kieft.

Scheepers was een jongen van de streek. Geboren in Eindhoven droomde hij ervan om ooit te spelen aan de Frederiklaan. Dit in het fraaie Philips Stadion van de plaatselijke PSV. Via amateurvereniging De Spechten, waar hij het voetbal leerde, zou zijn droom uitkomen. Op zijn vijftiende belandde hij in het jeugdinternaat van PSV. Waar hij onder meer samenspeelde met spelers als Raymond Beerens en Mitchell van der Gaag. Op zijn achttiende werd hij door trainer Guus Hiddink vast bij de A-selectie gehaald en maakte hij zijn debuut tijdens het seizoen 1989/90.

Het seizoen 1990/91 werd een prima seizoen voor het toenmalige toptalent. Aan de zijde van de Braziliaanse superspits Romário da Souza Faria was Scheepers de ideale bliksemafleider. Hij ontbeerde het échte scorend vermogen van een spits, maar was als aangever vaak betrokken bij de goals van onder meer Romário. In 1991 werd het PSV van trainer Bobby Robson dan ook kampioen met een uitstekend elftal. Naast Scheepers en Romário maakten onder meer spelers als Van Breukelen, Popescu, Valckx, Bosman, Erwin Koeman, Kalusha, Vanenburg en natuurlijk de onmiskenbare Edward Linskens onderdeel uit van de selectie.

Een jaar later keerde Wim Kieft echter terug van zijn korte uitstapje naar Bordeaux. Dit pakte voor Scheepers niet goed uit, hij belandde op de bank en vertrok op huurbasis naar MVV. Daar zou hij uiteindelijk drie jaar spelen. Het waren succesvolle jaren voor de club. Samen met spelers als Roberto Lancohr, Erik Meijer, Reginald Thal, Hans Visser en Robbie Delahaye eindigde de club zelfs tweemaal op de zevende plek in de Eredivisie. De ploeg die destijds getraind werd door Sef Vergoossen miste op een haar na de UEFA Cup.

Vanaf 1995 speelde Scheepers drie jaar bij NAC. Het eerste jaar ging het nog prima, daarna kreeg de aanvaller last van diverse blessures. Scheepers vertrok naar Cambuur Leeuwarden. Met de Friezen degradeerde hij in 2000 naar de Eerste Divisie. Hij vertrok daarop weer naar zijn geboortestreek en trainer Harm van Veldhoven haalde hem naar Lommel in België. Daar speelde hij nog een enkele seizoenen en haalde als Tweedeklasser zelfs nog de bekerfinale. De aanvaller besloot zijn professionele voetbalcarrière in 2003 waar het ooit begon, in Eindhoven. Niet bij PSV, de club waar ooit een prachtige carrière voor hem in het verschiet lag, maar bij stadgenoot FC Eindhoven.

Mede door veel blessureleed is Scheepers niet de grote voetballer geworden die velen in hem zagen, maar kan hij desondanks terugkijken op een prima carrière, waarbij hij vooral trots kan zijn op zijn eerste jaren bij PSV. Bij die club is de rappe aanvaller van weleer nu jeugdtrainer.

(Foto: ANP – Foundation)

In onderstaand filmpje scoort Twan Scheepers de 5-1 tijdens PSV – Fortuna Sittard op 9 december 1990. Fortuna kwam eerst nog op 0-1 door een goal van John Linford, maar na rust maakte PSV korte metten met de Limburgers door doelpunten van Bosman (2x), Vanenburg, Koeman en dus Twan Scheepers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *