Ronald Lengkeek (1960)

Ronald Lengkeek (1960)

Ronald Lengkeek (14 september 1960) was een ras-Spartaan en semi-prof. Hij kwam namelijk als aanvaller tijdens zijn carrière uitsluitend voor Sparta Rotterdam uit.

Lengkeek kwam uit de jeugd van Sparta en maakte in seizoen 1979/80 zijn debuut in de Eredivisie voor deze club. In zijn eerste seizoenen speelde hij achtereenvolgens naast de ervaren spitsen Ruud Geels, David Loggie en Wout Holverda. Hij werd in deze periode opgeroepen voor Jong Oranje en later het Nederlands Olympisch elftal.

Vanaf seizoen 1982/83 had Lengkeek een vaste basisplaats. Dat jaar scoorde hij vijftien doelpunten, zes minder dan clubtopscorer Holverda. In de seizoenen 1983/84, 1984/85 en 1985/86 was hij clubtopscorer in de competitie voor Sparta. Op 6 mei 1984 scoorde Lengkeek vier doelpunten in een competitieduel tegen Ajax, welke Sparta met 5-2 won. De aanvaller had een neusje voor de goal, dat was wel duidelijk.

Met Lengkeek kwalificeerde Sparta zich in zowel 1983 als 1985 middels een vierde plaats in de competitie voor de UEFA Cup. In seizoen 1983/84 reikte Sparta tot de derde ronde. Na winst tegen het Noord-Ierse Coleraine FC en Carl Zeiss Jena (voormalige DDR) werd de ploeg uitgeschakeld door Spartak Moskou. Lengkeek speelde in alle zes wedstrijden mee en scoorde twee keer in de thuiswedstrijd tegen Coleraine en één keer thuis tegen Carl Zeiss Jena.

In seizoen 1985/86 schakelde Sparta in de eerste ronde het Duitse HSV uit. Lengkeek scoorde in het eerste duel, maar miste in de noodzakelijke en bloedstollende strafschoppenserie na het tweede duel zijn strafschop, zonder consequenties dus. De ronde erop was een andere Duitse ploeg, Borussia Mönchengladbach, te sterk. De heenwedstrijd was nog 1-1 maar daarna verloor Sparta jammerlijk (5-1).

Lengkeek speelde in seizoen 1988/89 zijn laatste wedstrijden in het betaalde voetbal. In 242 competitiewedstrijden scoorde hij 102 doelpunten (zeker de helft kopballen), waarmee hij clubtopscorer is van Sparta. Hij scoorde verder vier keer in tien Europese wedstrijden en vijftien goals in 21 bekerwedstrijden.

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *