Sjansma’s op eenzame hoogte bij rumoerige eeuwquiz Oranje Nassau

Er werd meer lawaai gemaakt dan bij de fakkeltocht op de Vismarkt een dag eerder. De heksenketel op Sportpark Coendersborg was vergelijkbaar bij derby’s als the Old Firm of Galatasaray – Fenerbahçe. Het eeuwfeest van Oranje Nassau werd zo intens gevierd, dat het bijna onmogelijk was om een voetbalquiz te organiseren.

Toch hielden we ons hoofd koel als Das Phantom in zijn Bundesliga-jaren en lukte het bijna om de zaal stil te krijgen bij de Kent u deze Nog-voetbalquiz. De vragen waren dan ook échte hersenkrakers. Nadenkertjes waarbij even weer gezocht moest worden naar dat kamertje in je hoofd die zegt dat Bud Brocken en René Eijkelkamp twee van de zeven contractspelers van FC Groningen waren die ooit speelminuten voor Oranje maakten. Of dat het antwoord van de optelsom ‘hoe vaak deed Oranje mee aan een WK’ tien was. Vanaf 1974 wisten de deelnemers het wel, maar 1934 en 1938? Wij waren er in elk geval nog niet bij.

Het was voor ons een grote eer dat we gevraagd werden om een quiz te organiseren voor de roemruchte club uit Groningen. Dit grootse feest had een aantal jongemannen in 1918 nooit kunnen bedenken, toen ze daar ergens in een klein zolderkamertje van een pakhuis achter de A-kerk in Stad deze mooie voetbalclub stichtten. En jawel, het is nog steeds een van de grootste amateurclubs die het Noorden rijk is. Niet voor niets kwam KNVB-voorzitter Michael van Praag speciaal naar Sportpark Coendersborg om de oranjehemden te lauweren.

Onze vragen hadden allemaal te maken met Oranje en Groningen. Oranje-shirts van FC Volendam, Wolverhampton Wanderers, Motherwell (Welke oud-FC Groningen-trainer speelde ooit voor deze club?) en Barcelona. Onze samenwerkingspartner Arjan Wijngaard van www.voetbalshirts.org had weer mooie tricots uit zijn rijke verzameling van meer dan 2000 shirts meegenomen. En natuurlijk de oud-profs van FC Groningen die bij Oranje Nassau hebben gespeeld. Zoals Barend Beltman, een van de beste wisselspelers die FC Groningen volgens hemzelf ooit heeft gehad. Tegen welke twee clubs scoorde hij in zijn tijd bij de FC en wie was destijds shirtsponsor? Uiteraard stelde hij de vragen zelf aan het publiek. Ook Beltman kreeg de zaal bijna stil. Naast Beltman passeerden ook diverse oud-spelers van ON passeerden de revue, zoals Stoffer Bakker, Lesmond Prinsen, Hans van der Ploeg en Jasperio El Campo.

Uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn. En dat waren de heren van Team Sjansma’s, die Team Haan met gemak aan de kant zetten. Andere teams, zoals TTN, ON-gesteld, de Postbodes en Team Lindemulder deden het goed, maar konden niet tippen aan de parate voetbalkennis van de Sjansma’s. Dat neemt niet weg, dat ook deze heren en een paar dames prima gepresteerd hebben. Waarvan akte!

Wij wensen Oranje Nassau ook de komende 100 jaren veel succes en in 2118 komen we graag opnieuw om ook het tweede eeuwfeest met een mooie quiz luister bij te zetten!

Bekijk hieronder de vragen die Barend Beltman in petto had voor de voetbalquiz over zijn tijd bij FC Groningen:

Ook interesse in onze voetbalquiz? Stuur dan een mailtje naar info@kentudezenog.nl, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *