Sócrates (1954-2011)

Socrates

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira (19 februari 1954 – 4 december 2011), kortweg Sócrates, was een Braziliaanse middenvelder. Omdat hij naast zijn voetballoopbaan ook dokter was, werd Sócrates ook wel O Doutor (De Dokter) genoemd. Een darminfectie maakte op 4 december 2011 een einde aan het leven van de Goddelijke Kanarie.

Naast voetballer en dokter was hij tevens een politiek activist die in de jaren ‘70 betrokken was bij protesten tegen de Braziliaanse militaire junta. Als voetballer vormde hij in de jaren ‘80 het magische kwartet in het nationale elftal met Zico, Falcao en Toninho Cerezo. In het nationale team van Brazilië was Sócrates de aanvoerder tijdens de WK’s van 1982 en 1986. Na dit laatste toernooi, wat gehouden werd in Mexico, stopte de legendarische Braziliaan met interland-voetbal.

In 1989 hing de middenvelder ook op clubniveau de voetbalschoenen aan de wilgen. Hij diende met Fiorentina  één seizoen lang de clubkleuren van een Europese club en 14 jaar lang kwam de speler uit voor verschillende Braziliaanse clubs.

Overigens is Sócrates de broer van voormalig Braziliaans international Rai.  Hij won als aanvoerder van het Braziliaanse team het WK van 1994. Socrates overleed op 4 december op de leeftijd van 57 jaar.

(Foto: ANP – ANP Foundation)

2 gedachten over “Sócrates (1954-2011)

  1. Haha, je zou het bijna denken hé! 😉

    De kwaliteit is inderdaad niet optimaal. Ik heb er een ander filmpje met betere kwaliteit bijgezet.

    Groeten, Jurrien ‘Jurrienjho’ Koop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *