Sócrates (1954-2011)

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira (19 februari 1954 – 4 december 2011), kortweg Sócrates. Was een Braziliaanse middenvelder. Omdat hij naast zijn voetballoopbaan ook dokter was, werd Sócrates ook wel O Doutor (De Dokter) genoemd. Een darminfectie maakte op 4 december 2011 een einde aan het leven van de Goddelijke Kanarie.

Naast voetballer en dokter was hij tevens een politiek activist die in de jaren ‘70 betrokken was bij protesten tegen de Braziliaanse militaire junta. Als voetballer vormde hij in de jaren ‘80 het magische kwartet in het nationale elftal. De andere drie waren: Zico, Falcao en Toninho Cerezo. In het nationale team van Brazilië was Sócrates de aanvoerder tijdens de WK’s van 1982 en 1986. Na dit laatste toernooi, gehouden in Mexico, stopte de legendarische Braziliaan met interland-voetbal.

In 1989 hing de middenvelder ook op clubniveau de voetbalschoenen aan de wilgen. Hij had daarmee met Fiorentina één seizoen lang de clubkleuren van een Europese club gediend. En daarnaast kwam hij veertien jaar lang uit voor verschillende Braziliaanse clubs.

Overigens is Sócrates de broer van voormalig Braziliaans international Rai. Onder leiding van aanvoerder Dunga en topscorer Romario, won Raí de wereldtitel. Dit was met Brazilië op het WK 1994 in de Verenigde Staten.

Sócrates werd in augustus 2011 opgenomen in het ziekenhuis voor een bloeding in het spijsverteringskanaal. Volgens de artsen veroorzaakt door een te hoge bloeddruk. Een maand later werd hij opnieuw opgenomen en toen bleek dat hij een maagbloeding had. Sócrates gaf toen toe dat hij al jaren kampte met alcoholproblemen. En dit vooral in de tijd dat hij nog voetbalde.

Nadat hij aan de beterende hand leek, werd hij ontslagen uit het ziekenhuis. Maar dat bleek van korte duur. Op 2 december kwam hij opnieuw in het ziekenhuis terecht. Dit keer was het vanwege een darminfectie. Inmiddels was zijn toestand kritiek en zou hij het ziekenhuis niet meer verlaten.

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira overleed uiteindelijk op 4 december op de leeftijd van 57 jaar.

(Foto: ANP – ANP Foundation)

2 reacties

  1. Haha, je zou het bijna denken hé! 😉

    De kwaliteit is inderdaad niet optimaal. Ik heb er een ander filmpje met betere kwaliteit bijgezet.

    Groeten, Jurrien ‘Jurrienjho’ Koop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *