Michael Owen (1979)

Michael Owen
[glt language=”Dutch” label=”Dutch” image=”yes” text=”yes” image_size=”24″]

Michael James Owen (14 december 1979) was een razendsnelle en dodelijke spits uit Engeland. Boy Wonder brak al op jonge leeftijd door bij Liverpool, waarna Real Madrid hem overnam. Vele blessures zorgden er echter voor dat de loopbaan van Owen relatief vroeg in het slop raakte.

Als zoon van voormalig Everton-aanvaller Terry Owen debuteerde Michael al op zeventienjarige leeftijd voor FC Liverpool. The Reds speelden in Londen tegen Wimbledon en een halfuur voor tijd viel Owen in. De kleine aanvaller luisterde zijn debuut op met een treffer, maar kon hiermee niet voorkomen dat zijn Liverpool met 2-1 onderuit ging op Selhurst Park.

Het jaar erop bleek het jaar van de definitieve doorbraak van Owen te zijn. Omdat Robbie Fowler geblesseerd was, werd Owen de eerste keus op Anfield en dit vertrouwen beschaamde hij niet. Negentien jaar was hij, toen Owen het seizoen 1997-98 afsloot met achttien treffers in de Engelse Premier League.

Owen bleek geen eendagsvlieg te zijn, want ook het jaar erop bleek hij dodelijk voor de goal. Wederom scoorde hij achttien treffers en hiermee liet hij onder meer topaankoop Sean Dundee op de bank. Ook de daaropvolgende jaren bleef Owen een gevaar voor iedere verdediging, al leverde dit niet veel prijzen op. De FA- en League Cup werden wel gewonnen in 2001, maar veel meer kwam hier niet bij. Persoonlijk succes kende Owen met het winnen van de Gouden Bal in 2001 echter wel. Hiermee liet hij Raul en Oliver Kahn achter zich die tweede en derde werden.

Tot 2004 bleef Owen voetballen in Liverpool, maar omdat hij maar weinig prijzen wist te winnen, was een transfer van de superspits een kwestie van tijd. In de zomer van 2004 was het dus zover. De nog altijd maar 24-jarige Owen verliet Liverpool na 216(!) wedstrijden en 118 treffers voor de Galacticos van Real Madrid. Voorzitter Florentino Perez kocht in de jaren daarvoor de grootste sterren van de wereld bij elkaar om de jacht op de tiende Champions League/ Europa Cuo I-winst te openen.

nadat de negende in 2002 was gepakt. Onder meer Roberto Carlos Ronaldo, Luis Figo, en Zinédine Zidane werden Owens ploeggenoten, die samen met landgenoot Jonathan Woodgate werd gekocht. Het werd een teleurstellend jaar voor Owen, waarvan iedereen dacht dat hij nu zou uitgroeien tot een absolute wereldster. Door concurrentie van onder meer aanvoerder Raul en de uiteindelijke topscorer Ronaldo, kreeg Owen maar weinig basisplaatsen toebedeeld. Hij eindigde het seizoen met dertien doelpunten.

Het verblijf van Owen in Spanje bleef bij één seizoen. Real Madrid kocht met toptalent Robinho en Julio Baptista nog twee aanvallers in de zomer van 2005, waardoor de Madrilenen Owen voor circa 24 miljoen euro lieten vertrekken naar Newcastle United. Nadat hij een blessure had opgelopen in de voorbereiding op het seizoen 2005-2006, maakte hij zijn naam als topscorer al snel waar nadat hij was hersteld.

In zijn tweede wedstrijd als Magpie scoorde hij zijn eerste doelpunt, om de wedstrijd daarop, tegen West Ham United, een perfecte hattrick (linkervoet, rechtervoet hoofd) te produceren. Het leek de opmaat voor een uitstekend seizoen voor Owen bij Newcastle, maar de kleine tien jaren aan topvoetbal begonnen echter zijn weerslag te krijgen op het lichaam van de in Wales geboren Owen. Steeds vaker was hij geblesseerd, waardoor hij in zijn debuutseizoen bij Newcastle tot slechts elf wedstrijden kwam.

Net op tijd was Owen hersteld van een gebroken voet, toen het WK 2006 aanbrak. Het noodlot sloeg echter wederom toe voor Owen, die in de laatste groepswedstrijd met de Engelsen het opnam tegen Zweden. Na 51 seconden scheurde hij zijn kniebanden, waardoor het daaropvolgende seizoen voor Owen in het teken stond van revalideren.

In zijn laatste twee jaar bij Newcastle herstelde hij zich aardig. Maar het absolute topniveau van zijn Liverpool-jaren (en zijn eerste wedstrijden bij Newcastle) kon hij niet meer halen. In 2009 namen speler en club afscheid van elkaar en trok Owen naar Manchester United. Hier speelde hij drie seizoenen en was hij voornamelijk reserve. Via één seizoen bij Stoke City besloot Owen in de zomer van 2013 te stoppen met voetballen. In totaal kwam hij tot 482 wedstrijden en 222 treffers.

Voor de Engelse nationale ploeg speelde Michael Owen 89 wedstrijden en scoorde hij veertig treffers, waarmee hij vierde staat op de Topscorerlijst Aller Tijden. De WK’s van 1998, 2002 en 2006 en de EK’s van 2000 en 2004 werden gespeeld door Michael Owen, die tegenwoordig veel op televisie is als analist bij onder meer de BBC.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *