Tim de Cler (1978)

Tim_de_Cler

Tim de Cler (8 november 1978) is een voormalige linksback die in Nederland uitkwam voor de topclubs Ajax, AZ Alkmaar en Feyenoord. Hij sloot zijn carrière af bij de Cypriotische voetbalclub AEK Larnaca.

De eerste club van De Cler was LVV Lugdunum uit Leiden. Hij speelde daar al op veel verschillende plekken op de linkerflank. Aanvallende deed hij ook regelmatig mee. Hij vertrok naar de jeugd van Ajax. Liever had hij zijn grote liefde Feyenoord gehad alleen die meldde zich in die periode niet voor de linksback.

Na enkele jaren in diverse jeugdteams te hebben gespeeld maakte hij op 23 april 1998. Hij stond vijf seizoen onder contract in Amsterdam. Hij had in die periode veel te maken met diverse concurrenten op zijn plek links in de verdediging. Hierdoor had de Cler niet altijd een basisplek.

Hij kwam in vijf jaar tot 75 optredens bij de club uit de hoofdstad. Daarin was hij goed voor twee doelpunten. Hij was toe aan een basisplek en vertrok daarom uit Amsterdam. Hij vertrok naar AZ, waar op dat moment Henk van Stee de hoofdtrainer was.

Daar ontwikkelde hij zich steeds beter en werd een vaste waarde in Alkmaar. Vanaf het eerste seizoen stond hij namelijk 30 wedstrijden in het elftal en de jaren erna zou dat niet meer afnemen. Zijn grootste compliment kreeg hij van Marco van Basten die hem namelijk in 2006 selecteerde voor het Nederlands Elftal voor het WK 2006.

Tim speelde in Alkmaar ook enkele mooie Europese wedstrijden. Hij speelde in totaal in vijf maar liefst 160 wedstrijden voor de Alkmaarders. De Cler zag zich in 2002 uitgeroepen tot beste nieuwe aankoop van het seizoen.

Op vrijdag 22 juni 2007 werd De Cler zijn droom werkelijkheid. Hij was Bert van Marwijks eerste aankoop. Er zouden velen volgens zoals bekend. De transfer was toch wel verrassend te noemen, omdat hij al in een vergevorderd stadium was met landskampioen PSV. De druk met de grote aankopen was enorm.

De titel werd niet gehaald en dat was een grote teleurstelling. Wel won hij in zijn eerste seizoen de KNVB beker. In de eerste twee seizoen was hij een vaste waarde in Rotterdam. Hij werd in 2008 wederom geselecteerd voor een groot toernooi. Hij behoorde tot de selectie voor het EK 2008.

Op 15 augustus 2010 werd De Cler in de rust van het met 3-2 verloren duel met Excelsior gewisseld omdat hij tegen trainer Mario Been inging. Bij een 1-1 stand verweet Been een ieder uit zijn elftal het slechte spel. De Cler vond dat hij wel lekker speelde en vertelde dat. Daarop werd hij gewisseld en per direct uit de selectie geplaatst.

Zijn laatste seizoen bij Feyenoord was zijn sterkste seizoen. Want in dat jaar won hij de zilveren bal voor zijn goede spel in dat seizoen. Daarna wilde hij toch nog een keer weten hoe het voelt om in het buitenland te spelen. Hij vertrok daarom naar Cyprus waar hij ging spelen voor AEK Larnace. Daar speelde hij nog Champions League.

Tim de Cler keerde na twee jaar terug naar Nederland waar hij af ging bouwen in Leiden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *