KENTUDEZENOG

Tinus Bosselaar (1936 – 2018)

Tinus Bosselaar (16 januari 1936 – 6 juni 2018) was een linksbuiten die jarenlang voor Sparta speelde en met de club in 1958 de KNVB-beker won en in 1959 het landskampioenschap. Ook kwam Bosselaar even uit voor Feyenoord, waarna hij één van de eerste spelers in het Nederlandse betaalde voetbal werd waartegen een arbitragezaak werd aangespannen. Voor Oranje kwam Bosselaar zeventien maal uit en scoorde hij vier treffers. Op de foto staat Bosselaar rechts naast een ander Sparta-icoon: Wout Holverda.

Bosselaar begon op tienjarige leeftijd met voetballen bij Sparta en viel al gauw op als een talentvolle speler. Op zijn zeventiende was hij al een belangrijke kracht in het eerste elftal van Sparta en werd hij ook opgeroepen voor de diverse jeugdelftallen van Oranje. In 1955  besloot de negentienjarige Bosselaar Sparta echter te verlaten. Hiertoe kwam de vleugelspits omdat Sparta haar toptalent niet naar een international jeugdtoernooi in Turkije liet vertrekken, waar hij met Jong Oranje in actie zou komen. Bosselaar was het niet eens met de leiding van de club en besloot daarop over te stappen naar stadsgenoot Feijenoord, destijds nog geschreven met IJ in plaats van de Y. Dat Bosselaar nog actief bleef als voetballer en niet stopte met voetballen, was te danken aan Feijenoord-keeper Henk van der Bijl, die hem overtuigde naar zijn club te komen. Nadat de transfer was beklonken, stond voetballend Rotterdam op zijn kop. Een krant schreef groot: ‘Voetbaloorlog in Rotterdam: Bosselaar naar Feijenoord’.

Twee seizoenen zou Bosselaar actief blijven in De Kuip, alvorens weer terug te keren op het Kasteel. Zonder slag of stoot ging dit echter niet. De Stadionclub weigerde Bosselaar, die uit was gegroeid tot international en een belangrijke kracht, te laten vertrekken. Het kwam zelfs zover dat Feijenoord een arbitragezaak aanspande tegen de speler, al werd die eenvoudig gewonnen door Bosselaar. De ‘Zaak-Bosselaar’ was gauw afgehandeld omdat Sparta bij de transfer had geëist dat Bosselaar na anderhalfjaar mocht terugkeren. Hierdoor hoefde Sparta ook geen transfersom te betalen. Toen Bosselaar weer voor Sparta tekende, moest hij onder ede verklaren geen dat hij geen tekengeld van de club had gekregen. Hierop sloeg de rechter de zaak in het voordeel van Bosselaar af met de hamer.

Terug in het Kasteel brak voor Bosselaar een succesvolle periode aan. In 1958 werd de KNVB-beker gewonnen en 1959 het landskampioenschap. In 1962 en 1966 werd wederom de KNVB-beker gewonnen. Na het winnen van die laatste nationale cup besluit Bosselaar op dertigjarige leeftijd zijn loopbaan te beëindigen. Bosselaar overleed op 6 juni 2018 op 82-jarige leeftijd.

– Een schitterend filmpje over de kampioenswedstrijd van Sparta in 1959 kunt u hier bekijken.
– Het hele verhaal over de omstreden transfer van Bosselaar naar Feijenoord en later weer terug naar Sparta, kunt u lezen op de site van het Algemeen Dagblad. 

(Foto: Peter van der Zwan/@SpartaRdam)

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Danny van Strien 17 december, 2014

  Sparta Icoon Tinus Bosselaar

  Vriendelijke Groeten Danny van Strien

 2. Steven 31 juli, 2015

  Held van Sparta. Helaas onlangs overleden. Sparta naar voorruh!

 3. Danny van Strien 11 oktober, 2017

  Lees ook het gedicht Het kampioenschap van 1959
  Over O. a Tinus Bosselaar
  Op Internet van Dichter Danny
  Van Strien

 4. Danny van Strien 25 juni, 2018

  R.i.p Tinus Bosselaar
  Sparta icoon
  De jaren 50 en 60 waren voor de club een droom
  Het overlijden heeft me als Spartaan geraakt
  We zullen je nooit vergeten
  1 ding is zeker
  Dat de club eeuwig over jou waakt

  Vriendelijke groeten Dichter
  Danny van Strien
  http://www.dannyvanstrien.jimdo.com

Laat een reactie achter

© 2021 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén