Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Tom Krommendijk (1966-1990) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Tom Krommendijk (1966-1990)

Tom Krommendijk

Tom Krommendijk (4 november 1966 – 25 augustus 1990) was een frivole linksbuiten die in de bloei van zijn jonge (voetbal)leven overleed.

De aanvaller begon zijn voetbalcarrière bij SKV (Sport Kweekt Vriendschap) uit zijn geboorteplaats Wageningen. Al snel bleek de krullenbol bovengemiddelde talenten te hebben. Hij maakte al op zijn vijftiende zijn debuut in het eerste elftal.

De aanvaller begon zijn profcarrière op de Wageningse berg bij het inmiddels ter ziele gegane FC Wageningen. In 1984 maakte hij zijn debuut in de met 5-2 verloren uitwedstrijd tegen de Graafschap. Krommendijk stond bekend als een groot talent en maakte in zijn jeugd diverse malen zijn opwachting bij de vertegenwoordigende elftallen van Oranje.

Veel clubs hadden interesse in de goedlachse linksbuiten en het was PSV dat hem eind 1986 een voorcontract liet tekenen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Tijdens een onschuldige wedstrijd op kunstgras begin 1987 scheurde hij zijn kruisband. Hij speelde het volgende seizoen nog wel een half jaar bij PSV, maar de Eindhovenaren verbraken het contract lieten hem begin 1988 terugkeren naar de Wageningse Berg. Daar klikte het vervolgens totaal niet met trainer Piet Schrijvers, die hem naar het tweede verbande. Hij maakte vervolgens het seizoen af bij AZ en speelde daar een aantal prima wedstrijden, al kon hij niet voorkomen dat de Alkmaarders degradeerden.

Feyenoord trok hem tijdens de zomer van 1988 aan voor 150.000 gulden. De Stadionclub legde 150.00 gulden neer voor de aanvaller. In Rotterdam zou hij onder meer gaan samenspelen met Piet Keur, Zier Tebbenhof en Henryk Bolesta. Krommendijk kwam bij Feyenoord echter niet veel aan spelen toe, hij had onder meer concurrentie van Wlodi Smolarek.  Al in zijn eerste seizoen werd hij uitgeleend aan het Belgische Cercle Brugge. Daar begon hij uitstekend, hij scoorde direct al in het begin tegen de rivalen van Club. Maar na een enkelblessure kwam hij niet meer terug in het elftal, Josip Weber had zijn plek overgenomen en stond deze niet meer af.

Ook in zijn tweede seizoen kwam hij niet veel aan spelen toe in de Kuip, al speelde hij op het eind van het seizoen 1989/90 een aantal prima wedstrijden als aangever van Piet Keur op de nummer 10-positie.

Na dat seizoen vertrok Tom Krommendijk in 1990 naar het Diekman van FC Twente, in de hoop op meer speelminuten. Hij tekende een tweejarig contract bij de ploeg die destijds werd getraind door Theo Vonk. De eerste competitiewedstrijd speelden de Tukkers op 24 augustus tegen Roda JC in Kerkrade. Krommendijk was de hele wedstrijd reserve. De goede sfeer na de uitstekende seizoensstart van FC Twente, dat met 1-2 won op Kaalheide, sloeg echter snel om in diepe treurnis. Na de wedstrijd kwam Tom Krommendijk om het leven bij een auto-ongeval tussen Enschede en zijn woonplaats Hengelo.

Het eeuwige talent Tom Krommendijk is slechts 23 jaar geworden.

Lees ook:
Jan van Halst over korte maar kleurrijke samenwerking: “Tom, Youri en ik waren net drie ketelbinkies”
Lees hier het interview met zijn broer Mark over hun gezamenlijke jeugd >>

Foto – ANP Foundation

9 reacties

 1. Mooie samenvatting. Geweldig dat ik hier eind3luhk bewegende beelden zie van mijn held/oom. Heel lang naar op zoek geweest. Prachtig

 2. Was ook al lang op zoek naar beelden van Tom. Op 25 augustus al 25 jaar van ons weg. Moest er iemand nog beelden hebben van Tom laat het weten aub. Ik was de Belgische vriendin van Tom en woonde met hem samen in Hengelo toen hij verongelukte. Ik wil alle onkosten vergoeden. Dit betekent heel veel voor mij.

  Aan Nick: Tom was toen de oom van Renee , dus ik neem aan dat jij de zoon van Mark bent . Je oom was zo bijzonder, van zo’n persoon kon je alleen maar van houden. Op en naast het voetbalveld.

 3. met een glimlach en enige trots kijk ik naar deze beelden ….

  veel te vroeg van ons heen gegaan …

 4. Ik denk nog wel eens terug aan de spits van FC-Wageningen: Tom Krommendijk.
  Hij zou dit jaar 50 zijn geworden. Wat zou er van die “krullebol” geworden zijn als hij nog had geleefd? Ik kwam hem ooit wel eens tegen op zijn fiets op de Rooseveltweg in Wageningen. Altijd in voor een praatje altijd aardig. Als je zelf 55 bent en hij maar “slechts” 23 jaar mocht worden. Tragisch zoals zijn leven is verlopen. Hij had het niet verdiend.

 5. Tom was 6 jaar oud en ging met mij achterop de fiets mee naar SKV. Toen was hij al een talent. Op achtjarige leeftijd speelde hij al in een oefenwedstrijdje mee in de spits van SKV C1. Mocht wel niet, maar deden we stiekum toch. In dit elftal speelde Wim Rip en William Jacobs ook mee. Was een leuke tijd.

 6. Wat een mooie, bijzondere beelden! Tommie was een jeugdvriend van me. Zelfde lagere school, zelfde SKV-jeugdelftallen (tot hij te goed werd), zelfde woonwijk, vaders met het zelfde beroep. Als ik over Tommie vertel(de) aan vreemden en bekenden komt die wedstrijd tegen het grote Oranje altijd voorbij. Maar deze beelden kende ik niet. Heel mooi. Dank je!

 7. Tom Krommendijk is zo’n naam die mij altijd is bijgebleven, omdat zijn overlijden mij destijds raakte. Tragisch verhaal. Ik krijg kippenvel bij het lezen van de reacties van zijn naasten… 😔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *