Tomasz Rząsa (1973)

Tomasz Rząsa

Tomasz Rząsa (13 maart 1973) was een Pools international die als verdediger vele jaren in Nederland speelde. Zijn beste periode beleefde hij in Rotterdam bij Feyenoord.

Rząsa zijn eerste profclub was Cracovia Kraków. Hij vertrok naar Zwitserland waar hij ging spelen voor Grasshoppers. Hier speelde hier maar 15 wedstrijden en liet zich een jaar verhuren aan FC Lugano om wat meer aan spelen toe te komen. Nadat hij weer terugkeerde naar Grashoppers bleef hij toch te vaak op de bank zitten en vertrok hij naar een derde club in Zwitserland.

Wel werd hij met Grashoppers twee keer kampioen van Zwitserland. Nadat ook dat niet echt een succes werd besloot hij zijn succes in Nederland te gaan beproeven. Hij tekende een contract bij De Graafschap. Hier groeide hij uit tot een betrouwbare verdediger. Hij speelde veel wedstrijden en liet ook zijn over aanvallende kwaliteiten te beschikken. Feyenoord zag ook de kwaliteiten van Tomasz en pikte hem in het seizoen 1999/00 op bij De Graafschap.

Dit bleek een zeer goede keuze te zijn voor de linksback. Hij zou in Rotterdam-Zuid vier jaar onder contract staan en zou daar ook een belangrijk aandeel hebben in de prijzen die Feyenoord die jaren pakte. In het het jaar 1999 pakte hij met Feyenoord de Johan Cruijff Schaal. Maar de mooiste prijs pakte hij natuurlijk in 2002. In de gewonnen finale tegen Borussia Dortmund stond hij in de basis en mocht hij na 90 minuten de cup omhoog houden.

Na deze geweldige periode vertrok hij naar Partizan Belgrado waar hij één jaar zou spelen. Hij keerde terug naar Nederland waar hij nog een mooi jaar zou zou beleven bij Heerenveen. Hier speelde hij 23 wedstrijden waarna hij naar ADO Den Haag vertrok. In de Hofstad speelde hij twaalf wedstrijden waarna hij  aan zijn laatste klusje zou gaan beginnen.

Tomasz Rząsa vertrok naar Oostenrijk waar hij in twee seizoenen nog 58 wedstrijden zou spelen voor SV Ried. Tomasz Rząsa kwam 36 keer uit voor het Poolse elftal, waarin hij één keer scoorde.

(Foto: Wikipedia)

2 reacties

  1. Rzasa heeft, na zij Heerenveen periode, eerst nog bij ADO Den Haag gespeeld voordat hij naar SV Ried ging!

  2. Hoi Bert, bedankt voor het meelezen en de correctie. Inmiddels aangepast. Dank! Groet, Jurrien – KUDN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *