Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Tomasz 'Tomec' Iwan (1971) - Kent u deze Nog

Tomasz ‘Tomec’ Iwan (1971)

Tomec Iwan

Tomasz ‘Tomec’ Iwan (12 juni 1971) is een Pool die in de jaren ’90 speelde bij Roda JC, PSV en Feyenoord.

Iwan begon zijn carrière bij de Poolse club Jantar Ustka. Zijn debuut in de Ekstraklasa maakte hij bij Olimpia Poznań in 1991. Hij verhuisde naar het buitenland in 1994, om vervolgens zeven jaar in Nederland te spelen. Na eerst bij Roda JC te hebben gespeeld, verruilde de Pool de ploeg uit Kerkrade voor Feyenoord, de club uit Rotterdam Zuid.

Hier zou de Pool twee seizoenen actief zijn. In 43 wedstrijden wist hij drie maal het doelnet te vinden. Hierop besloot Iwan naar PSV te verkassen. Daar kende hij de grootste successen. In 1999/2000 en 2000/2001 won hij met deze club het Nederlandse landskampioenschap.

Na vier seizoen in ‘de lichtstad’ stonden er 60 wedstrijden en 4 doelpunten achter zijn naam. Daarnaast won hij met PSV de Johan Cruyff schaal (1998). Ajax kreeg in de eigen Arena klop met 2-0. Dit door doelpunten van Dimitri Khoklov en Arnold Bruggink. Richard Witschge miste in de 85ste minuut een strafschop namens de Amsterdammers.

Van 2001 tot 2005 speelde Iwan in Oostenrijk. Daarna keerde hij terug naar Polen. Daar ging hij spelen bij Lech Poznań, maar moest al snel zijn carrière stoppen vanwege problemen met zijn knie. Iwan speelde veertig interlands (vier doelpunten) voor het Pools voetbalelftal. Hij maakte zijn debuut voor de nationale ploeg op 16 augustus 1995 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (1-1).

Na zijn carrière werd Tomec Iwan zakenman. Hij bezit een aantal bedrijven in zijn vaderland. Een van zijn bedrijven deed de aankleding voor  het EK 2012 in het Polonia-stadion te Warschau. Ook heeft hij aandelen in de Poolse versie van het koffiemerk Starbucks. Ook werd Iwan kunstschaatser van een bescheiden niveau.

(Foto: ANP – Ed Oudenaarden)

2 reacties

  1. Iwan verruilde Roda niet voor PSV maar voor Feyenoord. Erg slecht dat dergelijke fouten gemaakt worden. Hebben jullie geen eindredactie die nog even op feitelijke onjuistheden controleert??????

  2. Rene, bedankt voor de vriendelijke tip! 😉
    We hebben het aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *