Toni Schumacher (1954)

Toni Schumacher

Harald ‘Toni’ Schumacher (6 maart 1954), op de foto in allerminst vriendelijke pose met Arie Haan, was een controversiële Duitse keeper die bekend is als keeper van 1. FC Köln. Maar hij verwierf vooral bekendheid met zijn controversiële biografie ‘Anpfiff’ en brute overtreding tijdens het WK ’82 op Patrick Battiston.

Schumacher speelde een groot deel van zijn voetbalcarrière bij 1. FC Köln. Hij maakte zijn debuut in 1972. En zou ruim vierhonderd wedstrijden en vijftien jaar later pas vertrekken. Die Geißböcke waren in die jaren een stabiele subtopper en speelden regelmatig Europees voetbal. De keeper won met de Keulenaars in 1978 de Duitse titel en daarnaast nog driemaal de DFB-Pokal.

Iedereen weet dat Schumacher een uitstekende keeper was. Hij wordt zelfs door velen gezien als de beste keeper van de wereld in de jaren ’80. Maar daarnaast ook bekend stond als zeer controversieel. In zijn autobiografie ‘Anpfiff’ deed hij in februari 1987 een boekje open over dopinggebruik in het Duitse voetbal. Hij bekende hierin samen met zijn collega’s hoestdrankjes met een hoge dosis efedrine gebruikt te hebben.

Daarnaast was dopinggebruik volgens hem gemeengoed in de Duitse voetbalwereld. Zijn onthullingen sloegen in als een bom bij onze oosterburen. Na publicatie werd Schumacher geschorst door het bestuur van 1. FC Köln en de West-Duitse voetbalbond. Bekijk ook de legendarische uitzending van Sportschau van 1987. Hierin geeft de keeper een toelichting op zijn zojuist gepubliceerde boek.

In de zomer van 1987, een paar maanden later, keerde Schumacher weer terug op de velden. Hij tekende voor Schalke ’04. Met Die Königsblauen zou hij echter degraderen. Waarna hij naar het Turkse Fenerbahce vertrok. Na één seizoen bij Bayern München tussen de palen te hebben gestaan, beëindigde hij zijn carrière in 1992.  Alhoewel, als keeperstrainer van Borussia Dortmund mocht hij in 1996 nog een keer noodgedwongen opdraven.

Ook in zijn carrière als keeper van het West-Duitse Elftal liet Schumacher zich niet onbetuigd. Berucht was het moment dat hij tijdens de halve finale het WK 1982 tegen Frankrijk Patrick Battiston torpedeerde. Bijna niemand had dit zien gebeuren, ook de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver niet. De keeper kreeg zelfs geen gele kaart. Battiston brak zijn kaak en miste twee tanden.

De achteloze houding van Schumacher rondom dit incident maakte woedende reacties los bij het Franse publiek. Helemaal zijn opmerking “Dann zahl ich im seine Jacketkronen”, maakte veel kwade tongen los. Battiston bleek trouwens ook een gebroken ruggenwervel en een hersenschudding te hebben opgelopen. Pikant genoeg bezorgde Schumacher West-Duitsland die avond een plaats in de finale. Dit door twee strafschoppen te stoppen in de penaltyreeks. De finale werd overigens verloren van Italië.

Helaas voor hem ging ook de finale van het WK 1986 verloren nadat Argentinië te sterk was voor de West-Duitsers. Wel won hij met zijn land het EK van 1980. Individueel pakte Toni Schumacher ook een aantal prestigieuze prijzen. In 1984 en 1986 werd hij Duits keeper van het jaar en na het WK 1986 kreeg hij de Zilveren bal als beste speler van het toernooi na Maradona. Toni Schumacher speelde in totaal 76 interlands.

(Foto ANP – E. Martens)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *