Victor Ikpeba (1973)

Victor Nosa Ikpeba (12 juni 1973) is een voormalig aanvaller uit Nigeria. De spits kwam onder meer uit voor RFC Luik, AS Monaco en Borrusia Dortmund. Ikpeba won in 1996 de gouden medaille met het Olympisch team van Nigeria, het land waarvoor hij dertig interlands verzamelde en waarmee hij in 1994 het Afrikaans kampioenschap won.

Ikpeba begon zijn loopbaan bij ACB Lagos, uit zijn geboorteland. In 1989 scoutte RFC Luik de spits op het Wereldkampioenschap voor voetballers onder de zeventien jaar. Samen met ploeggenoot Sunday Oliseh vertrok Ikpeba op jonge leeftijd naar de Belgische staalstad. Aldaar ontwikkelde Ikpeba zich tot een gevreesd spits, die met zijn ploeg in 1990 de beker van België wist te winnen, in datzelfde jaar verloor Ikpeba met zijn teammakkers echter wel de finale om de Belgische Supercup. Na penalty’s bleek Club Brugge namelijk met 7-6 te sterk.

In 1993 nam de Franse topclub AS Monaco de Nigeriaan over. In zijn laatste seizoen op Belgische bodem scoorde Ipeba zeventien keer en trainer Arsene Wenger van Monaco hoopte met de hem in de gelederen het kampioenschap te pakken. Uiteindelijk werd dit bereikt in 1997. Want de titel werd opgeëist en de Franse Supercup eveneens in de prijzenkast verdween. In 1999 besloot Ikpeba te vertrekken uit het vorstendom en naar Duitsland te verkassen.

Borrusia Dortmund nam de spits over voor zo’n zeven miljoen euro en zag Ikpeba zich zodoende weer herenigd met Oliseh. De twee seizoenen in het Westfalen-stadion waren alles behalve succesvol. In zijn eerste jaar kwam hij niet verder dan 21 wedstrijden en twee doelpunten. Het tweede jaar was nog minder, één doelpunt maakte Ikpeba, in negen wedstrijden deed hij mee. De Duitse topclub besloot Jan Koller vervolgens aan te trekken en Ikpeba te verhuren. Voor één seizoen ging de Afrikaan voetballen voor het Spaanse Real Betis Sevilla. Ook dit kon geen groot succes genoemd worden. Want de kleine aanvaller kwam iet verder dan drie wedstrijden.

Het beste bleek er bij Ikpeba vanaf en de hij besloot zijn loopbaan af te bouwen in de zandbakken van Qatar. Voor Al-Ittihad speelde hij één seizoen, voor Al-Sadd ook. Tussen deze twee clubs in, kwam Ikpeba ook nog een halfjaartje uit voor het Belgische Charleroi. Tegenwoordig woont Victor Ikpeba in Monaco met zijn drie kinderen, zijn vrouw stierf in 2000 aan de gevolgen van borstkanker. Daarnaast is hij trainer voor de tv-show Glow Soccer Academy waar Afrikaanse voetbaltalenten een stage bij een Europese topclub kunnen winnen.

(Foto: YouTube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *