Weerzien met Romário da Souza Faria

Romárioooooo! We horen het Evert ten Napel nog zeggen! Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Romário als spits van PSV zijn kunsten vertoonde in Nederland. Maar nog altijd is de Braziliaanse vedette, 53 jaar inmiddels, ongekend populair in Eindhoven. Op initiatief van hoofdsponsor Energiedirect.nl vierde hij carnaval in de lichtstad. Heel voetbalminnend Nederland volgde zijn kortstondige verblijf in Nederland op de voet. Sponsormanager Jeroen Galiart – hij is ooit fan van PSV geworden door Romário – blikt terug op de impact die Romário nog steeds heeft: “Dit heeft onze stoutste dromen overtroffen.”

Wanneer is het idee ontstaan om Romário naar Nederland te halen?
“Al jaren lopen we met het idee rond om als hoofdsponsor Romário naar Nederland te halen met carnaval. Want wat verbindt PSV nou beter aan carnaval dan een Braziliaan? En Romario is hier natuurlijk een held, hij heeft hier vijf jaar gespeeld. Nou, en dit is ook nog eens ons laatste jaar als hoofdsponsor, we wilden nog één grote campagne organiseren, eentje die de fans zich nog lang moesten heugen. Dus hebben we alles op alles gezet om Romario naar Eindhoven te halen, en dat was dit gelukt.”

Hoe hebben jullie dat gefixt? Want afspraken maken met Romário, dat is op z’n zachtst gezegd niet eenvoudig. Daar kunnen heel wat mensen over meepraten.

“Nadat de eerste contacten gelegd waren hebben we het idee uitgeschreven, het idee uitgeschreven, veel ge’appt en gemaild. Financieel was het allemaal niet zo eenvoudig, maar voor de rest liep het eigenlijk heel soepel. Ik had ook het idee dat hij het zelf heel leuk vond. Hij had de laatste twee jaren vanwege zijn rol in de politiek veel afgezegd, maar nu had hij weer wat meer ruimte in z’n agenda. Alles viel op z’n plek.”

Ik kan me voorstellen dat het tot op het laatste moment spannend was óf Romário wel in het vliegtuig zou zitten…

“Klopt! Gelukkig had een vriend van Romário een foto van hem gemaakt dat hij in het vliegtuig zat, dus dat was al een hele opluchting voor ons. Eigenlijk was het een aaneenschakeling van spannende momenten. Tekent hij het contract? Zit hij in het vliegtuig? Is hij op tijd aanwezig waar hij moet zijn? Maar hij kwam alle afspraken stipt na. We hadden wel wat noodscenario’s in huis, bijvoorbeeld als hij ergens te laat zou komen of niet op zou komen dagen, maar dat hebben we gelukkig allemaal niet nodig gehad. En wat me ook opviel, hij leek veel slanker en afgetraind dan in zijn PSV-periode als speler! Hij doet nog steeds veel aan voetvolley op de Braziliaanse stranden.”

Hoe vond Romario het in Nederland?

“Hij vond het echt heel leuk. Donderdag is hij geland in Nederland. Vrijdag heeft hij heeft hij sponsoren en fans ontmoet. Ook heeft hij wat oud-spelers gesproken, zoals Gerald Vanenburg en Twan Scheepers. Denk dat hij die laatste nog even wilde bedanken voor de keren dat hij Romário op moest halen voor de training als hij zich weer eens had verslapen, haha.
Zaterdag deed hij mee met de carnavalsoptocht. Dat was heel bijzonder. Veel fans kwamen speciaal voor hem. Iedereen wilde hem op de foto of een handtekening. Joh, de impact van zijn bezoek hebben onze stoutste dromen overtroffen. Het was niet normaal. Zoveel aandacht hadden we nooit verwacht. We zijn overstelpt met media-aanvragen en heel vaak moesten we ook ‘nee’ verkopen. Volgens mij was hij er zelf ook door verrast.”

Hoe komt dat denk je?

“Romário is en blijft een groot fenomeen, ook al is het al bijna dertig jaar geleden dat hij hier kwam voetballen. Veel mensen zijn ook opgegroeid met Romário als PSV-spits. Hij heeft hier veel successen gebracht en heeft hier bovendien vijf jaar gevoetbald. Dat doet nog steeds veel in Eindhoven en omstreken.”

Nu had dit bezoek van Romario ook voor jou een persoonlijk tintje…

“Romário is voor mij ooit dé reden geweest om PSV-fan te worden. Hij en van Breukelen waren destijds mijn helden. Waarom? Zijn bewegingen, zijn maniertjes, altijd maar scoren. De wedstrijd tegen Steaua Boekarest was fantastisch, maar ook zijn vier goals tegen Feyenoord in 1991. Ik zat toen qua leeftijd voor het eerst helemaal in het voetbal. Weet ook nog dat ik een keer heel boos op trainer Hans Westerhof was dat hij Romário wissel zette bij een Europese wedstrijd. Ik snapte er niks van. Persoonlijk was het voor mij een heel mooie bonus om hem nu de hand te kunnen schudden en met hem te praten. Uiteraard heb ik hem ook verteld dat hij mijn jeugdheld was. En dat ik één moment niet zo blij met hem was, tijdens het WK ’94 toen Romário Oranje uitschakelde met Brazilië. Op zo’n moment ben je toch wel weer even een kleine jongen. Daar moest hij wel om glimlachen. Het was mooi dat ik hem kon ontmoeten. Hij is nog steeds een hele grote meneer.”

Deze actie vraagt wel om een vervolgactie natuurlijk, mogen we volgend jaar Ronaldo in Eindhoven verwachten?

“Ha, nee, helaas. Dit was echt een eenmalige actie. Dit was een prachtig hoogtepunt, waarbij ik ook graag mijn collega Lisa Durkstra wil noemen. Zij heeft ongelooflijk veel gedaan om deze campagne tot een succes te maken. Maar het blijft bij deze ene keer. Als we dit nog een keer zouden doen, kan het alleen maar tegenvallen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *