Wim de Ron (1969)

Wim de Ron (1969)

Wim de Ron (23 augustus 1969) is een voormalig doelman van PSV, Cambuur Leeuwarden en RBC. De Ron viel met name op door zijn lengte. Hij was slechts 171 cm lang.

De Ron werd opgeleid bij PSV en maakte in januari 1992 zijn debuut in het eerste elftal. De Ron stond in de basis tegen FC Den Haag met onder meer Eric Gerets, Bwalya KalushaEdward Linskens en Romário voor zich. Uiteindelijk zou De Ron drie seizoenen lang voor PSV spelen. Hierin speelde hij veertien competitiewedstrijden en werd hij tweemaal landskampioen. Ook deed hij eenmaal mee in de Champions League, dit was in het San Siro tegen AC Milan.

De Ron stond bekend om zijn kleine postuur, waarmee hij afweek van het geijkte keepersbeeld. Hij had namelijk een lengte van 1 meter 71. Dit compenseerde hij uitstekend en daarom keepte Wim een mooie loopbaan bij elkaar. In de zomer van 1994 vertrok De Ron naar Friesland. Hij tekende een contract bij Eerstedivisionist Cambuur Leeuwarden en zou er direct uitgroeien tot de eerste keeper. In 1998 promoveerde hij via de nacompetitie met zijn club naar de Eredivisie, waar hij twee seizoenen in zou spelen, alvorens weer te degraderen.

In de zomer van 2001 tekende de dan 32-jarige doelman een contract bij het net uit de Eredivisie gedegradeerde RBC Roosendaal. Met de kale De Ron als basisspeler wist het direct weer te promoveren en zich ook veilig te spelen. Met een keurige dertiende plaats in de Eredivisie nam De Ron afscheid van het betaalde voetbal.

Na zijn loopbaan werd hij actief werd als keepertrainer bij de jeugd van RBC Roosendaal. De laatste jaren was De Ron hoofdtrainer in het amateurvoetbal. In 2019 stopte hij na twee seizoenen bij V.V. Warga. Het keepersbloed zit in de familie want zoon Levi is (ook) een getalenteerde keeper.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *