Yuri Nikiforov (1970)

Yuri Nikiforov

Yuri Valeryevich Nikiforov (16 september 1970) was een verdediger uit Oekraïne die in Nederland uitkwam voor PSV en RKC. De robuuste mandekker speelde daarnaast ook nog bij het Spaanse Sporting Gijon en het Japans Urawa Red Diamonds. Maar ‘Niki’ begon zijn loopbaan in zijn geboortestad Odessa.

Aan de Zwarte Zee werd Nikiforov opgeleid door FC Tsjornomorets Odessa. Maar debuteren in het betaalde voetbal deed hij hier niet. Dit deed hij bij stadsgenoot SK Odessa, waar hij in 1987 voor het eerst zijn opwachting maakte in de eerste ploeg. Nadat Nikiforov in het seizoen 1988-1989 uitkwam voor Dinamo Kiev, kwam de stopper na dit jaar weer terug in Odessa en ging hij spelen voor de club die hem had opgeleid, FC Tsjornomorets. Met deze club deed Nikiforov in 1993 mee aan de eerste competitiejaargang van het zelfstandig geworden Oekraïne. Met een derde plaats wist het zich te kwalificeren voor de UEFA Cup.

Nikiforov was inmiddels ook international geworden, maar door het politieke klimaat destijds kon hij nogal eens switchen. Uiteindelijk kwam hij uit voor drie nationale ploegen. In 1992 speelde hij één interland met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), waarmee hij in 1992 naar het Europees Kampioenschap ging. De verdediger kwam niet in het veld tijdens het toernooi waarin het onder meer Nederland in de groepsfase trof. Dit bleek ook het eindpunt te zijn. Eveneens in 1992 speelde Nikiforov een interland voor Oekraïne, hierna koos hij voor Rusland, waarvoor hij nog 55 maal uitkwam. Ook deed hij nog mee aan de WK-eindrondes van 1994 en 2002 en het EK van 1996.

Direct na dat EK transfereerde Nikiforov naar Spanje. Sporting Gijon pikte de verdediger op, nadat hij drie jaar voor Spartak Moskou uitkwam. In Spanje verbleef hij twee seizoenen, want na de degradatie van Gijon uit de Primera Division nam PSV hem over, dit was in 1998. Ook in Eindhoven bemachtigde Nikiforov direct een basisplaats en kwam hij samen te spelen met onder meer Ruud van Nistelrooy en Abel Xavier.

In vier seizoenen kwam Yuri Nikiforov tot 96 wedstrijden en werd hij tweemaal landskampioen. Nikiforov stapte in 2002 voor nog één seizoen over naar RKC Waalwijk. Om uiteindelijk in 2004 bij het Japanse Urawa Red Diamonds zijn loopbaan te beëindigen.

(Foto: Wikipedia).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *