Adick Koot (1963)

Adick Koot (16 augustus 1963) was een verdediger die speelde voor PSV en in Frankrijk voor Lille OSC, AS Cannes en driemaal uitkwam voor Oranje.

Koot speelde van 1984 tot 1991 bij PSV. Als voorstopper moest Koot vooral de concurrentie aan met Ivan Nielsen. Aangezien Nielsen een vaste waarde was moest Koot het vooral hebben van invalbeurten of van een gewijzigde tactiek. Toen Guus Hiddink trainer werd van PSV, stelde hij Koot vaak op als tweede voorstopper, zodat libero Ronald Koeman een vrijere rol kon krijgen. Vooral Europees speelde Koot daardoor bijna alle wedstrijden.

In dertien Europacup-wedstrijden scoorde Koot één goal. Dat was in de eerste ronde van de Europa Cup 1 in in het seizoen 1987/88. In de 89e minuut scoorde hij tegen het Turkse Galatasaray de 3-0. De Eindhovenaren verloren twee weken later de return met 2-0, de goal van Koot bleek dus van groot belang. Uitgerekend in de finale van de Europa Cup 1 in 1988 moest hij  Edward Linskens voor zich dulden. PSV won die finale na strafschoppen van Benfica.

Hoewel Koot dus lang niet altijd basisspeler was bij PSV won hij veel prijzen. Met de Eindhovenaren won hij naast de Europa Cup in 1988,  vijfmaal het landskampioenschap en driemaal de nationale beker. In 1991 vertrok Koot naar het Franse AS Cannes. Tot aan zijn vertrek in 1999 speelde hij daar 97 competitiewedstrijden. Na nog één jaar Lille OSC sloot Koot zijn carrière af. Koot speelde drie interlands, in 1988 en 1989.

Na zijn carrière werd hij spelersmakelaar. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van Koot Azur, een bedrijf dat onder meer spelers, trainers en clubs kan helpen bij scouting, begeleiding en contractonderhandelingen.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *