Adri van Tiggelen (1957)

Adrianus ‘Adri’ van Tiggelen (16 juni 1957) had als (kenmerkende) bijnaam ‘de Spijker’ door vooral zijn tanige gestalte en zijn scherpe tackles. Was verdediger van HET Oranje in 1988.

De allround verdediger debuteerde al op zijn vijftiende in het eerste van OSV Oud-Beijerland. In 1978 tekende Van Tiggelen bij Sparta, dat getraind werd door Mircea Petrescu. Hij speelde bij Sparta samen met oudgedienden als Louis van Gaal, Dick Advocaat, Gerard van der Lem en Geert Meijer. Tijdens zijn debuut wist Van Tiggelen direct te scoren. Op Monnikenhuize werd het tegen Vitesse 2-2. Voor Sparta speelde hij in totaal 161 wedstrijden, waarin hij dertien keer scoorde.

In 1983 vertrok De Spijker naar FC Groningen. Hij kon ook naar Roda JC, maar tekende bij het FC Groningen van voorzitter Renze de Vries. “In Groningen is het voor mij allemaal echt begonnen”, aldus Van Tiggelen. “Voor het eerst in een geheel nieuwe omgeving, ik heb me er sterk ontwikkeld als voetballer, speelde Europees voetbal en mocht voor het eerst opdraven voor Oranje. Het was een prachtige tijd.”

In 1986 wilde Adri van Tiggelen hogerop. Ajax had verregaande interesse, Johan Cruyff wilde hem graag hebben en sprak een aantal malen telefonisch met de verdediger. Maar Van Tiggelen koos voor een avontuur bij RSC Anderlecht, dat een financieel betere aanbieding deed. Concurrent Stephane de Mol reageerde: “Het is een leuke versterking voor ons team, tenminste, van de reservebank…” Uiteindelijk werden ze gebroederlijk naast elkaar in het centrum geposteerd.

Bij ‘paarswit’ won van Tiggelen drie bekers en drie landskampioenschappen. De inmiddels nieuwe trainer, Aad de Mos leidde Anderlecht in 1990 opnieuw naar de finale van de UEFA Cup. Daarin verloor het, zonder Adri, na verlengingen met 2-0 van het Italiaanse Sampdoria. In 1991 vertok de karakterspeler naar PSV voor één miljoen gulden.

In Eindhoven, waar hij een landstitel en een Supercup won, speelde hij samen met onder meer Romário da Souza Faria. Met de Braziliaan had hij nog weleens een appeltje te schillen: “Romário dacht echt alleen aan zichzelf. Met hem hebben we zoveel meegemaakt. Als hij geen zin had om te trainen, dan bleef hij gewoon binnen. Ach, zo lang hij ze erin schoot, was dat niet zo’n probleem.”

In 1994 mocht de noeste libero transfervrij vertrekken. Zijn actieve carrière sloot Adri van Tiggelen daarom af bij Dordrecht’90. Na 31 westrijden en een hele goal voor ‘Dordt’, besloot Adri dat het genoeg was.

Adri van Tiggelen kwam in totaal 56 maal uit voor het Nederlands elftal. Op zijn debuut na, een vriendschappelijke duel tegen België (1983), startte hij alle keren in de basis. Slechts viermaal werd hij gewisseld. Van Tiggelen speelde in dezelfde periode in het Nederlands elftal als de zeven jaar jongere Marco van Basten. Adri van Tiggelen speelde een belangrijke rol als basisspeler in het winnen van het Europees kampioenschap voetbal 1988. Ook bij het WK 1990 en het Europees kampioenschap voetbal 1992 was hij van de partij.

Na zijn carrière werd De Spijker, een bijnaam die bedacht is door Han Berger in zijn FC Groningen-periode, trainer. Hij trainde diverse amateurclubs en bekleedde diverse functies bij Sparta en tot voor kort was hij er scout. Daar is hij mee gestopt.  “Het was trekken aan een dood paard. Ik zag genoeg goede spelers, maar elke keer als het puntje bij het paaltje kwam, dan was er geen geld.”

De oud-verdediger ging in 2014 als trainer aan de slag bij de eersteklasser Zuidland. Na het seizoen 2016-2017 stapte Adri van Tiggelen over van Zuidland naar voetbalvereniging CVV Zwervers uit Capelle aan den IJssel.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *