Marco Gentile (1968)

Marco Gentile

Marco Gentile (24 augustus 1968), speelde voor Den Haag, Willem II, Volendam, MVV en probeerde het een seizoen in Engeland bij Burley. Na een actie van Gentile brak Romario ooit zijn been.

Gentile speelde in de jeugd bij VVP en is vooral bekend van zijn tijd bij FC Den Haag. Als verdediger speelde hij acht seizoenen in Den Haag. Hierna speelde hij nog voor MVV, Burnley FC, FC Volendam en Willem II waar hij in 2001 zijn loopbaan afsloot. In totaal speelde hij 267 wedstrijden waarin hij 6 doelpunten maakte.

Gentile werd geboren in de schaduw van het Zuiderpark. En ging spelen bij de club in de buurt: VVP. FC Den Haag ontdekte de talenten van Gentile en haalde hem over in de jeugd te gaan spelen. In 1988 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht. In de wedstrijd uit tegen Feyenoord speelde hij op zich prima tegen Mario Been, die echter wel 2 maal scoorde.

Aan het einde van het seizoen 1995 leek Gentile voor 1,2 miljoen gulden naar Leicester te verkassen. Alles was al rond, huis gekocht en de familie Gentile zat al in Engeland, toen het alsnog werd afgeblazen. Een transfer naar het MVV van trainer Jan Reker was het vervolg. Hier werd Gentile kampioen van de eerste divisie. Een transfer naar Engeland kwam er daardoor toch van, maar na een jaar Burnley verkastte Gentile naar Volendam.

Van de Volendam in de eerste divisie was daar ineens Willem II. De club uit Tilburg speelde in de eredivisie en mocht zelfs uit komen in de Champions League. Met spelers als Mariano Bombarda, Thomas Galasek en Ousmane ‘Papa’ Sanou. Het vertrek van steunpilaar Sami Hyypiä had het elftal duidelijk geen goed gedaan. In de Champions League werden slechts twee punten gepakt in een poule met Spartak Moskou, Sparta Praag en Girondins de Bordeaux.

Aan het einde van zijn loopbaan leek Gentile te verkassen naar Ado Den Haag zodat de cirkel rond zou zijn. Echter, een kapotte knie gooide roet in het eten en dwong hem te stoppen. Gentile, als speler een echte winnaar, speelde 267 wedstrijden waarin hij 6 maal het net wist te vinden. Marco Gentile is familie van de Italiaanse ex-voetballer en trainer Claudio Gentile.

Hierna ging hij aan de slag als jeugdtrainer bij ADO Den Haag, tegenwoordig is Gentile werkzaam als ass. trainer bij HFC Haarlem.

(Foto: ANP – Ruud Hoff)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *